רקע תיאורטי: הספרות מוכיחה שבני משפחה המטפלים באנשים עם מחלת אלצהיימר חשים מגוון רחב של רגשות חיוביים ושליליים בו זמנית. על כן, חוקרים בצרפת פיתחו לאחרונה כלי חדש - (CAS) The Caregiving Ambivalence Scale – להערכת רגשות אמביוולנטיים בקרב מטפלים עיקריים באנשים עם דמנציה.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המהימנות והתוקף של השאלון ה - CAS בערבית בקרב מטפלים עיקריים באנשים על מחלת אלצהיימר בחברה הערבית.
שיטת המחקר: נערכו ראיונות פנים אל פנים בקרב 142 מטפלים עיקריים באנשים עם מחלת אלצהיימר בחברה הערבית. רוב המשתתפים היו נשים (86%); ילדים בוגרים (73%); נישואים (61%); ומוסלמים (78%). הגיל הממוצע היה 54 וממוצע שנות הלימוד היה 10 שנים. המשתתפים ענו על שאלון CAS הכולל 6 פריטים אשר תורגמו בהליך חזור ושוב מאנגלית לערבית.
תוצאות המחקר: נמצא כי השאלון בערבית הינו בעל תוקף תוכן וזאת מאחר וניתוח גורמים שבוצע הראה כי קיים גורם אחד המסביר 71.12% מהשונות המוסברת. כמו כן, המהימנות הפנימית של השאלון הייתה מצוינת (Cronbach`s Alpha= .91).
יחד עם זאת, נמצא שמשתתפי המחקר דיווחו על רמה בינונית של רגשות אמביוולנטיים, כאשר רמה גבוהה יותר של רגשות אמביוולנטיים הייתה קשורה לרמה נמוכה יותר של השכלה, למצב כלכלי ירוד יותר ולמתן שעות רבות יותר של טיפול במשך השבוע. בנוסף, נמצא כי מוסלמיים לעומת נוצריים, ורווקים לעומת נשואים דיווחו על רמה גבוהה יותר של רגשות אמביוולנטיים.
מסקנות: השאלון להערכת רגשות אמביוולנטיים נמצא ככלי מהימן ותקף בקרב מטפלים עיקריים באנשים עם מחלת אלצהיימר בחברה הערבית והוא ראוי לשימוש על ידי חוקרים ואנשי מקצוע.