מטרה: המחקר מתאר את מצבן של העמותות המקומיות למען הזקן. הוא כולל בדיקת היקף ומגוון השירותים, מצבן הכספי של העמותות, כוח האדם והמתנדבים הפועלים בעמותות וכן התייחסות מיוחדת להיבטים שטרם נחקרו, מהות הקשר בין העמותה המקומית לבין הרשות המקומית באותו יישוב. המחקר עוסק גם בהשוואה למצב העמותות בעבר והשינוי שחל בהן במשך השנים, על בסיס ניתוח השוואתי היסטורי של נתוני מחקר זה ונתונים מהמחקרים שבוצעו בעבר.
שיטה: אוכלוסיית המחקר כללה 84 עמותות מקומיות למען הזקן שהשיבו על שאלוני המחקר. בכל יישוב בו הוחזר שאלון מלא על ידי העמותה המקומית למען הזקן, הועבר שאלון מחקר מקביל למנהל/ת המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית. מתוך 84 שאלונים שהועברו למנהלי המחלקות, הוחזרו 73 שאלונים מלאים.
ממצאים: מערכת העמותות המקומיות למען הזקן היא מערכת יציבה מבחינה ארגונית ומנהלית והיא מתנהלת על פי כללי המנהל התקין. מצבן של העמותות מבחינה כספית התחזק. התפתחות זו באה לידי ביטוי בשני היבטים חשובים: תקציבי העמותות גדלו בממוצע ביחס לשנים קודמות, דבר שמעיד גם על היקפי הפעילות. שנית, מספר העמותות שנמצאות במצב גרעוני פחת לעומת שנים קודמות אך ההכנסות של העמותות מתרומות נמוכות ביותר.
במהלך העשור האחרון חלה התפתחות משמעותית במגוון השירותים שמספקות העמותות, בהיקפם ובמידת תרומתן של העמותות לקהילה. עוד נמצא שהעמותות ממשיכות לפתח שירותים חדשים, לצמוח, להתפתח ולתת מענים רלבנטיים לצרכי קהל הלקוחות.
נמצאה ירידה במספר המתנדבים.
מסקנות: המחקר מסייע לשפוך אור על מצבן של העמותות המקומיות למען הזקן כיום, לאור ההתפתחויות שחלות בקרב נותני השירותים לזקנים במגזר הפרטי. בחינת נתוני המחקר יוצרת הבנה כי יש מקום למגזר ייחודי זה בנוף המגזר השלישי בישראל וכי, כן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית, העמותות המקומיות למען הזקן מסייעות רבות לאוכלוסיית הזקנים במגוון זירות כמו גם בסוגיות שונות בהן נתקלים זקנים בחיי היום-יום.