הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

מסגרת פעילות מותאמת לזקנים עם ירידה קוגניטיבית בדיורים מוגנים

נטע כהן אורה נבו
אשל, ג'וינט ישראל

רקע: ידוע כי ישנה עליה במספר האנשים עם דמנציה בארץ ובעולם. חלקם, נמצאים בדיורים מוגנים ובשלבי הירידה הקוגניטיבית הראשונית, עשויים להתקשות להשתלב בפעילויות הדיור המוגן עקב הירידה ביכולותיהם. קושי זה עשוי לגרום להפחתה בגירויים הקוגניטיביים והחברתיים שיחוו, ובכך להגדיל את הסיכוי להתדרדרות מהירה יותר במצבם. לכן, פיתחנו באשל-ג`וינט ישראל תכנית פעילות יחודית לשימור יכולותיהם הקוגניטיביות והחברתיות ככל שניתן.

מטרה: שימור יכולות קוגניטיביות וחברתיות של אנשים עם ירידה קוגניטיבית בדיורים מוגנים, והגברת מעורבותם בדיור המוגן.

שיטה: נבחרו 4 דיורים מוגנים לפיילוט בן שנה. בכל דיור מוגן אותרו 15-25 זקנים עם ירידה קוגניטיבית שמתקשים להשתלב בפעילות השוטפת. במקומה, הוצעו להם פעילויות מותאמות קוגניטיבית וחברתית, 3 ימים בשבוע. הדגש היה הפעלה מגוונת של אזורים שונים במוח, שיתכן ובעלת פוטנציאל להאטת התפתחות המחלה. הפעילויות כללו, למשל, התעמלות, מוזיקה, העשרה קוגניטיבית (חידות, סיפורים, משחקי זיכרון, תשבצים..), אקטואליה, יצירה ואפייה, והועברו ע"י מדריכת תעסוקה של הבית, שהונחתה על ידי מרפאה בעיסוק מלווה.

ממצאים: אבחוני מיני מנטל שנעשו לפני ואחרי הפיילוט בקרב 47 משתתפים, העלו כי הצלחנו לשפר את מצבם הקוגניטיבי של 22 מהם ולשמר את מצבם של 15. ירידה קוגניטיבית נצפתה רק בקרב 10 משתתפים. בנוסף, נראה שיפור במצבם החברתי של הדיירים, עליה במוטיבציה, בביטחון העצמי, באינטראקציות עם האחר, ביכולת הקשב והריכוז, ביוזמה ובתחושת המסוגלות.

מסקנות: נוכח תוצאות הפיילוט, עם סיומו, ארבעת הדיורים המוגנים ממשיכים בהפעלתו באופן עצמאי. נוכח העליה הצפויה בשיעורי הדמנציה, מוצע שבכל דיור מוגן תוקם מסגרת מעיין זו, שיתכן וביכולתה לשפר את איכות החיים של הדייר ולאפשר לו להמשיך ולגור בדיור המוגן, ביתו, ככל שניתן.

נטע כהן
נטע כהן
מנהלת תכניות דמנציה
ג'וינט








Powered by Eventact EMS