הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

ואז היינו לשלושה: השילוב של עובד זר בבית שאחד מבני הזוג חי עם דמנציה

מיכל הרץ
Association for Dementia Studies, University of Worcester

מטרת העבודה: המחקר התמקד במעבר מחיי זוג שלאחד מהם יש דמנציה לחיים בשלישיה כשעובד זר נכנס לגור בבית הזוג. המטרה הייתה ליצור מודל שיסייע להבין כיצד מערכת כזו יכולה לעבוד בצורה מיטבית לכל השלושה החיים יחד. נעשה שימוש בתיאורית המנטליזטיה ובטיפול ממוקד-פרט כדי ליצור את מערך המחקר.

שיטה: המסגרת המחקרים לשני שלבי המחקר היא IPA (Interpretive Phenomenological Approach). שלב א: ראיונות עומק עם חמש משפחות. בכל משפחה אחד מבני הזוג חי עם דמנציה, השני היה המטפל, והיה להם מטפל זר. הראיונות התקיימו על חמשת בני הזוג, עם חמשת המטפלים הזרים ועם שלושה מתוך חמשת האנשים החיים עם דמנציה שבחרו להתראיין.

ניתוח הראיונות נעשה בעזרת המתודולוגיה של Condensation Text Analysis. כתוצאה מהניתוח נבנה מודל חדש, Triadic Attentiveness – קשיבות משולשת. לקשיבות המשולשת ארבעה מרכיבים: כבוד הדדי, התמודדות עם אתגרים, עמימות, מי הזוג ומי השלישי בקשר.

שלב ב: נערך כשאלון דלפי. הדלפי נוצר כדי לפתח את המודל, וליצור תוכן מעשי שיוכל לתמוך בעבודה עם המשפחות. לצורך כך, נערך יום עיון שבו השתתפו מעל 100 אנשי מקצוע שיצרו מעל 800 אפשרויות לשאלות למודל. בסבבים 3-2 של ההליך הפכו אפשרויות אלה לרשימה הסופית של 21 הצהרות עם רמת הסכמה של מעל 75% על חשיבותם להבנת הקשר.

ממצאים ומסקנות: עבודת הדוקטורט הראתה את המורכבות של המערך בן שלושת האנשים ואת החשיבות של ההבנה של הצרכים של האדם עם הדמצניה, המטפל הזר ובן/בת הזוג. נוצר מודל שבו אפשר לעודד את החשיבה על האחר כדי ליצור מצב שלכל השלושה תהיה חוויה משותפת טובה יותר. השאיפה היא שהטמעה של המודל תסייע למשפחות ולמטפלים הזרים לעבוד טוב יותר לאורך זמן.

מיכל הרץ
מיכל הרץ
מרצה בכירה באוניברסיטה
.W.H.O








Powered by Eventact EMS