משרד הבריאות, האגף לגריאטריה וג`וינט ישראל, אשל מקדמים תכנית לאומית בנושא הטיפול הפליאטיבי ומצבי סוף חיים אשר הושקה ביוני 2016.
התכנית הלאומית לטיפול פליאטיבי רואה את האדם במרכז תהליך הטיפול וכשותף מלא בקבלת ההחלטות אודותיו. בני המשפחה מהווים מוקד חשוב נוסף ומשלים, להתייחסות ולטיפול. התוכנית מכירה בצורך להיענות לרצונם של אנשים לתכנן את חייהם בבריאותם ובעת מחלתם, החל מאבחון של מחלה קשה לאורך שלבי המחלה ועד לסוף החיים. זאת, בין אם הם גרים בביתם שבקהילה ובין אם הם נמצאים בבית חולים, או במוסד, בין אם במרכז הארץ ובין אם בפריפריה.
התוכנית שואפת לאפשר לאנשים עם מחלות קשות ולבני משפחתם, לנהל חיים מלאים, עצמאיים ומכבדים, בהתאם להעדפותיהם. זאת, במציאות שתספק להם פריסה רחבה של תמיכה ושירותים באיכות ובנגישות גבוהים, תוך אימוץ גישה של כבוד, התחשבות בערכים שלהם, באמונות, ברצונותיהם ובהעדפותיהם.
כדי לקרב את המציאות לחזון, התוכנית שואפת להגביר את הממשקים ואת שיתופי הפעולה בין משרדי ממשלה בתחומי הבריאות והרווחה, ובינם לבין קופות החולים, ארגונים וולונטריים וארגונים פרטיים. זאת, באמצעות הטמעת עקרונות עבודה המדגישים את חשיבות הרצף הטיפולי, המשכיות ותיאום הטיפול. עקרונות אלו מאפיינים, בין השאר, את רפואת המשפחה, הגריאטריה והפליאציה, שהם בין-מקצועיים ביסודם.
עוד מבקשת התוכנית להרחיב את היקף אנשי המקצוע המטפלים באנשים האלה ובבני משפחתם להבנות ולהרחיב את הכשרתם ואת התמיכה בהם, כדי להבטיח בסיס לטיפול מקצועי ואת איכות החיים של האוכלוסייה הרלוונטית וכדי לצמצם את שחיקתם של אנשי המקצוע.
בהמשך להשקת התכנית הלאומית ובעקבותיה, הוקמה ועדת יישום רחבה.
במסגרת ועדת היישום פועלות 5 תת ועדות אשר עוסקות בנושאי הליבה התוכנית ותפקידן לקדם את ההמלצות שהתקבלו במסגרת התכנית הלאומית, לגבש סדרי עדיפויות ודרכי פעולה אופרטיביות.
בעבודתינו נציג את עיקרי התכנית הלאומית ואת תהליך עבודת ועדת היישום הפועלת בשנה האחרונה, תוצריה ותכנית העבודה המוצעת לשנים 2018 – 2020.