הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

מרכזי היום לזקנים לאן?-ממצאי מחקר והשלכות למדיניות

הלל שמיד 1 הילה רימון-גרינשפן 2 יעל בן ציון-כוכנוביץ 2
1בית הספר לעבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית בירושלים
2עצמאית, חוקרת

מרכז היום הוא אחד השירותים המרכזיים לזקנים מוגבלים בקהילה שפותח לפי "המודל החברתי" לפני כ-35 שנה ומטרתו לאפשר לא/נשים זקנים להזדקן בקהילה. כיום פועלים 165 מרכזים המשרתים למעלה מ-16.000 זקנים הגרים בקהילה. המרכז מספק תחת קורת גג אחת פעילויות חברתיות, תרבותיות, שירותים אישיים ושירותים מקצועיים-טיפוליים.

מטרת המחקר היתה למפות את פעילויות המרכז וללמוד על השינויים בסביבה העכשווית ועל אלה הצפויים בשנים הבאות ואת השפעתם על המטרות, התוכניות, ההון האנושי, הרכב צרכני השירותים, המבנה הארגוני ודפוס המשילות.

שיטת המחקר שילבה שיטות מחקר איכותניות וכמותניות. בהיבט האיכותני- רואיינו 35 מנהלים/ות של מרכזים השייכים לעמותות המקומיות, ארגונים פרטיים וולונטריים. ייצוג ניתן למיגזר היהודי, החרדי והערבי. בהיבט הגיאוגרפי ניתן ייצוג למרכזים בצפון הארץ, מרכז ודרום. רואיינו אנשי אקדמיה ומומחים מובילים בתחום זקנה וגרונטולוגיה. בהיבט הכמותי-נעשה שימוש בשאלונים לארבע קבוצות יעד: -מנהלים/ות, צרכני שירותי המרכז, בני משפחה של א/נשים-זקנים ובני משפחה של תשושי נפש.

ממצאי המחקר מתייחסים לייעוד ולייחודיות של המרכז על רקע התמורות במאפיינים הסוציו-דמוגרפיים של הזקנים בשנים הבאות (הארכת תוחלת החיים, מצב בריאותי, השכלה, נגישות לשירותים), לעמדות הזקנים כלפי השירותים ולשביעות הרצון שלהם, לנכונות להגמשת סדר היום, לתפישותיהם את מרכז היום העתידי, לעמדות המנהלים/ות לשינויים בסביבות המרכז ובמרכז עצמו, ליחסי הגומלין עם העמותות ועם גורמים בקהילה המספקים שירותים לזקנים, לתחרות עם מסגרות אחרות, לניהול הפיננסי, לדיגיטציה ולתפישת מרכז היום בעתיד. הממצאים מתייחסים גם לעמדות בני המשפחה כלפי המרכז ותרומתו להקלת העול המוטל עליהם.

המסקנות מצביעות על הצורך בשינויים מהותיים במבנה ובפעילות מרכזי היום עם השלכות אסטרטגיות על המרכזים בשנים הבאות, כגון: הצורך באינטגרציה של השירותים בקהילה ויצירת "מרכז קהילתי רב שירותים" לאוכלוסיית הזקנים ושינוי מבנה המשילות של מרכזי היום. בנוסף, לאור התמורות במאפיינים הסוציו-דמוגרפיים והצפי לגידול במספר הזקנים המוגדרים כתשושי נפש, יהיה על קובעי המדיניות להתמודד עם הצורך ביצירת מענים הולמים ולהחליט על אופן ההשקעה בפיתוח מרכזי יום לאוכלוסייה זו.

הלל שמיד
הלל שמיד
פרופסור לעבודה סוציאלית - אמריטוס








Powered by Eventact EMS