השוואת תוצאות ראשוניות של טיפול פוקאלי במטופלים עם סרטן ערמונית בדרגת סיכון נמוכה לבין מטופלים עם דרגת סיכון בינונית

דוד מרגל סיון סלע אירה בלו צליל טבצ'ניק יערה בר ג'ק בניאל
המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי רבין, ישראל

רקע: בשנים האחרונות פותחו מספר גישות לטיפולים פוקאליים בסרטן-הערמונית אשר מאפשרים הרס רקמה גידולית מוכוון תוך צמצום התחלואה הכרוכה בטיפול רדיקלי ושימור איכות החיים. ישנם חילוקי דעות בנוגע לטיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית בדרגת-סיכון בינונית. מטרתנו לבחון את התוצאות הראשונות של טיפולים פוקליים ולהשוות בין תוצאות הטיפולים בדרגות הסיכון השונות.

שיטות וחולים: השתתפו 66 חולי סרטן הערמונית בדרגת-סיכון נמוך או בינוני אשר טופלו בטיפולים פוקאליים. הטכנולוגיות בהם השתמשנו היו HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound), ננונייף וקריותרפיה. המעקב כלל PSAאחת ל-3 חודשים , MRI וביופסיה מכוונת במהלך השנה הראשונה. עקבנו בעזרת שאלונים פרוספקטיביים אחר התפקוד מיני (IIEF) והפרעות במתן השתן (IPSS) לפני ולאחר הטיפול.

תוצאות: הגיל החציוני של המטופלים היה 66 (IQR 63-70). ל-38 מטופלים (62%) היה סרטן ערמונית בדרגת-סיכון נמוך (גליסון 6) ול-28 מטופלים (38%) היה סרטן ערמונית בסיכון-בינוני (גליסון 7). 51 מטופלים טופלו ב-HIFU, 10 בננונייף ו-5 בקריותרפיה.

במעקב חציוני של 7 חודשים, דליפת שתן נצפתה אצל חולה אחד (0.02%). מדדי ה-IPSS וה-IIEF חזרו לרמות הבסיס אצל כל המטופלים.

בקרב 35 מטופלים במעקב של 3 חודשים ומעלה, ה-PSA החציוני ירד ב57% (68-41%). ביופסיית מעקב בוצעה ל-21 מטופלים. הישנות המחלה באזור האבלציה נצפתה בחולה אחד (4.8%) וטופלה ע"י כריתת ערמונית רדיקלית. ב-3 מטופלים (14%) נצפתה הישנות של המחלה באזור אחר והם עברו טיפול פוקלי נוסף. לא נצפה הבדל משמעותי בירידת PSA (68% לעומת 54% p=0.45) או סיכון לחזרת הסרטן בחולים עם גליסון 6 (19%) או גליסון 7 (18%).

מסקנות: תוצאות קצרות-טווח בטיפולים פוקאליים בחולים סרטן-הערמונית בדרגת-סיכון נמוכה או בינונית מדגימות הצלחות אונקולוגיות תוך שימור איכות חיים, אנו ממשיכים במעקב אחר חולים אלה.

דוד מרגל
דוד מרגל
אסותא רמת החייל








Powered by Eventact EMS