הגישה לטיפול פוקאלי באמצעות מערכת פיוז`ן טרנספרינאלי

דוד מרגל 1 יערה בר 1 סיון תובל 1 אירה בלו 1 צליל טבצ'ניק 1 עופר בניימינוב 1,2 ג'ק בניאל 1
1המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי רבין, ישראל
2המכון לדימות, מרכז רפואי רבין, ישראל

רקע: לאחרונה עקב התקדמות ההדמיה באמצעות MRI ואבחון באמצעות ביופסיות מכוונות ישנה עלייה באחוז הסרטנים באזור המעבר (TRANSITIONAL ZONE) וכן באזורים קדמיים (ANTERIOR ZONE) בערמונית. טיפול מקומי באזורים אלו מורכב ומחייב גישה טרנספרינאלית. מטרת תקציר זה היא לבחון היתכנות שימוש בטכנולוגיית פיוז`ן בכדי להכווין טיפול פוקלי טרנספרינאלי.

תכנון מחקר ומשתתפים: ערכנו מחקר ראשוני על 14 גברים בעלי גידול סרטני שאותר באמצעות mpMRI באזורים קדמיים (n=9) ובאזור המעבר (n=5) מערכת פיוז`ן MRI-US (Biojet, DK technologies או Navigo, UC Care) שימשה להעברת נתונים על מיקום הגידול והכוונת הטיפול.

מדידות התוצאה: מדדנו את התוצאות הבאות: היתכנות הטיפול הממוקד, דיוק הפעולה (באמצעות MRI שבועיים לאחר הטיפול), כמות המחטים שנעשה בהם שימוש בניתוח, וכן הערכה של זקפה ואיכות מתן השתן חודש לאחר הניתוח.

תוצאות: תשעה מטופלים טופלו ע"י ננוננייף ו-5 ע"י קריותרפיה. הטיפולים הושלמו בהצלחה ללא סיבוכים תוך כדי או לאחר הניתוח. תמונות ה-MRI התמזגו בהצלחה בזמן אמת לUS ואפשרו טיפול ממוקד בנגע. בננונייף השתמשנו ב4-8 מחטים ובקריותרפיה השתמשנו ב2-4 מחטים. סריקות MRI לאחר הטיפול הראו כי הושגה אבלציה ממוקדת. לאחר חודש השינוי החציוני ב- IPSSהיה 0.5 והשינוי החציוני בIIEF היה 1. היות ומדובר בתוצאות ראשוניות, לא בוצעו עדיין ביופסיות מעקב לאחר הטיפול.

מסקנות: במחקר זה הדגמנו באופן ראשוני כי ניתן להשתמש במערכת הפיוז`ן לצורך טיפולי ולא רק אבחנתי. השימוש במערכת פיוז`ן במהלך הטיפול אפשר למקד הטיפול ובכך להקטין את הצורך בפגיעה באונה שלמה של הערמונית. התוצאות הפונקציונאליות והאבלטיביות קצרות הטווח הן מבטיחות. מעקב אחר החולים יכלול ביופסיה לאחר 6-9 חודשים על מנת שנוכל להעריך את התוצאה מבחינה אונקולוגית.

דוד מרגל
דוד מרגל
בית חולים רפאל








Powered by Eventact EMS