תוצאות ניתוח לסגירת פיסטולה שופכתית לאחר תיקון היפוספדיאס

שניר דקלו יעקב בן חיים יוסי בנימיני יובל בר יוסף
היחידה לאורולוגיית ילדים, ביה"ח דנה-דואק לילדים, המרכז הרפואי ת"א

רקע: אחד הסיבוכים הנפוצים של ניתוח לתיקון היפוספדיאס הוא היווצרות פיסטולה בין השופכה לעור. כאשר מדובר בפיסטולה מבודדת ללא בעיות נוספות ניתן לבצע תיקון של הפיסטולה בלבד באמצעות כריתתה וסגירה מחדש של השופכה.

שיטות: נחקרו ילדים שעברו סגירה של פיסטולה שופכתית לאחר תיקון היפוספדיאס עם וללא מיאטופלסטיקה. נופו כלל המקרים שעברו תיקון מחדש של ההיפוספדיאס או תיקון פיסטולה בשיטה אחרת. הטכניקה הניתוחית כללה חתך סביב הפיסטולה, הפרדה עד לבסיסה וכריתתה, סגירה בשכבה אחת של תפר ממושך וכיסוי קו תפרים תוך שימוש ברקמה המקומית. נבדקה חזרת הפיסטולה עם או ללא תיקונה בהמשך, והצורך בניתוחי פין נוספים בהמשך. בוצעה אף השוואה בין הקבוצה שעברה תיקון פיסטולה בלבד לבין הקבוצה שעברה מיאטופלסטיקה בשל היצרות פי השופכה לצד תיקון הפיסטולה.

תוצאות: שמונים ושבעה ניתוחים בוצעו בקרב 75 ילדים. זמן המעקב הממוצע לאחר הניתוח עמד על 7 שנים. בשמונה עשר מקרים (20.7%) הייתה חזרה של הפיסטולה שהצריכה תיקון נוסף. בקרב 7 מטופלים נוספים היה צורך בהתערבות אחרת ללא חזרת הפיסטולה (מתוכם 6 מיאטופלסטיקות). שיעור ההצלחה הכולל היה 71%. לא היה הבדל מובהק בשיעור החזרה בין שישים ותשעה מקרים שעברו תיקון פיסטולה בלבד לבין 18 המקרים בהם היו ניתוחים משולבים של תיקון פיסטולה ומיאטופלסטיקה (21.7% לעומת 16.6%, P=0.75). כמו כן לא היה הבדל מובהק בין 63 מטופלים שזהו תיקון הפיסטולה הראשון שלהם לבין 27 מטופלים שעברו תיקונים חוזרים.

מסקנות: תיקון פיסטולה בין השופכה לעור כסיבוך של תיקון היפוספדיאס הוא ניתוח עם שיעורי הצלחה של כ80%, ושיעור ניתוחים חוזרים של 29%. התוצאות דומות בין אם משולבת בפעולה זו מיאטופלסטיקה ובין אם לאו.

שניר דקלו
שניר דקלו
איכילוב








Powered by Eventact EMS