דיוק פרוטוקול MRI מקוצר (בי-פרמטרי) באבחון סרטן ערמונית מדרגה בינונית וגבוהה

יריב שטבהולץ 1 שלומית תמיר 2 עופר בנימינוב 2 יערה בר 1 ג'ק בניאל 1 דוד מרגל 1
1היחידה האורואונקולוגית, מרכז רפואי רבין
2מחלקת הדמיה, מרכז רפואי רבין

הקדמה

השימוש בבדיקת MRI עבור אבחון סרטן ערמונית עולה בשנים האחרונות. מורכבות הבדיקה והפענוח, כמו גם עלות גבוהה והיעדר זמינות מהווים חסרון בשימוש בה. מטרתנו לבחון את יעילות ודיוק פרוטוקול מקוצר, MRI בי-פרמטרי, באבחון סרטן הערמונית מדרגה בינונית וגבוהה.

שיטות וחומרים

65 מטופלים אשר ביצעו MRI במוסדנו, ואשר עבורם קיימת תשובת פתולוגיה של הערמונית (לאחר כריתה רדיקלית או ביופסיה מונחית MRI). נבדקו הרגישות והסגוליות של פענוח MRI מולטי-פרמטרי ובי-פרמטרי (ללא שלב פרפוזיה) בין שני רנטגנולוגים מומחים בפענוח MRI, אשר היו עיוורים לנתונים הקליניים של המטופלים וכן לפענוח אחד של רעהו. נבדקה התאמה של כל מומחה בפענוח הפרוטוקולים בנפרד (מבחן Kappa) וביניהם (מבחן Cronbach α) באמצעות Inter-Class Correlation.

תוצאות

נכללו 65 מטופלים בגיל חציוני 63.2 (טווח 41-79.4) עם PSA חציוני 6.54 (טווח 0.9-70) בעת ביצוע הביופסיה/ ניתוח. ל-3 בלבד היסטוריה משפחתית חיובית. 32 (49%) מטופלים אובחנו עם סרטן ערמונית, מתוכם 23 (72%) מדרגת ממאירות בינונית וגבוהה (גליסון 7 ומעלה).
נמצאה התאמה מדרגה טובה (κ=0.49-0.56) בפענוח בדיקות ה-MRI בפרוטוקולים השונים של כל מומחה בנפרד (מולטי-פרמטרי מול בי-פרמטרי).
נמצאה התאמה מדרגה טובה (Cronbach α = 0.597) בין שני המומחים בפענוח הפרוטוקול המולטי-פרמטרי וכן התאמה טובה (Cronbach α = 0.63) ביניהם בפענוח הפרוטוקול הביפרמטרי. הרגישות והסגוליות של ה- MRI המקוצר לא השתנה לעומת הפרוטוקול המולטי-פרמטרי באבחון ממאירות גליסון 7 ומעלה.

מסקנות

שימוש ב- MRI פרוטוקול מקוצר (בי-פרמטרי) אינו משפיע על יעילות זיהוי ממאירות ערמונית מדרגה בינונית וגבוהה. פרוטוקול בי-פרמטרי מהיר (כ- 15 דקות) ואינו דורש חומר ניגוד. יש לשקול ליישם בדיקה זו כחלק מתהליך האבחון של סרטן הערמונית.

יריב שטבהולץ
יריב שטבהולץ
מרכז רפואי איכילוב








Powered by Eventact EMS