הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

סיום טיפול בבן משפחה זקן והשלכותיו על המטפל

אריאלה לבנשטיין 1 רות כץ 2 נסים בן-דוד 3 דפנה הלפרין 4 אביעד טור-סיני 4
1החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה
2החוג לשירותי אנוש, המכללה האקדמית עמק יזרעאל
3החוג לכלכלה וניהול, המכללה האקדמית עמק יזרעאל
4החוג למנהל מערכות בריאות, המכללה האקדמית עמק יזרעאל

מטרות: מטרתו של מחקר זה היא לאתר את ההשלכות העיקריות על בן משפחה מטפל, לאחר הפסקת הטיפול בהורה/בן זוג זקן. מחקרים רבים נערכו כדי להבין את ההשלכות של הטיפול עצמו על המטפל הבלתי פורמלי, אולם, מעטים המחקרים אשר חקרו את השלכות הפסקת הטיפול. הפסקת הטיפול יכולה לנבוע משלוש סיבות עיקריות: מות המטופל; העברתו למוסד סיעודי או אחר; העברתו לטיפול של מטפל זר או בן משפחה אחר.

שיטות: מחקר זה מתבסס על נתוני שני גלי חקירה עוקבים של SHARE-ישראל, ומתמקד במעקב אחר מתן טיפול בלתי פורמאלי של בני 50 ומעלה מקרב האוכלוסייה שרואיינה בשני הגלים גם יחד. הנחקרים נתבקשו, בין היתר, לציין באם הגישו עזרה לקרוב משפחה זקן בשניים עשר החודשים האחרונים, לפחות אחד מבין שלושת סוגי העזרה הבאים: טיפול אישי; עזרה מעשית בבית; ועזרה בעבודת ניירת. הראיונות בגל השני נערכו כעבור ארבע שנים וניתן היה לאתר את הנחקרים שהמשיכו לטפל ואת אלה שהפסיקו ולהשוות ביניהם.

ממצאים: הניתוחים הסטטיסטיים מצביעים על שיפור במצב הבריאות של המטפל (הערכת בריאות סובייקטיבית) כתוצאה מסיום טיפול בלתי פורמאלי בקרוב משפחה זקן; שיפור במצב הכלכלי של המטפל הבלתי פורמלי (השתתפות בכוח עבודה ומצב כלכלי) עם הפסקת מתן הטיפול בקרוב משפחה זקן; ירידה בשביעות רצון מהחיים של המטפל הבלתי פורמלי לאחר הפסקת מתן טיפול בקרוב משפחה זקן. מימצאים אלה מוצגים במסגרת המודל של יחסים בינדוריים המבוסס על הגוף התיאורטי של הסולידריות ואמביולנציה בין דוריים במשפחה.

מסקנות: מסקנות יישומיות מוצגות בהקשר של מדיניות, הן במערכת החוקית והן בהטבות `ידידותיות` למשפחה במסגרת מקומות העבודה.









Powered by Eventact EMS