מטרות: עריכת סקירת ספרות אודות התמיכה הרוחנית בסיעוד במחלות מסכנות חיים / תקופת סוף חיים. באופן ספציפי מטרות הסקירה הן לזהות כיצד האחיות תופסות את התמיכה הרוחנית והאם הן כוללות אותה כחלק מתפקידן, מה מידת המוטיבציה והיישום בפועל, ומהם המשתנים המעכבים ולחילופין מקדמים את מידת היישום.
שיטות: בוצע חיפוש שיטתי במנוע החיפוש Pubmed תוך שימוש במילות מפתח. לאחר סינון באמצעות קריטריונים להכללה נמצאו 41 מאמרים החוקרים את עמדת האחיות בסוגיה זו בכלים כמותניים ואיכותניים.
תוצאות: המושג תמיכה רוחנית בסיעוד נתפס בדרכים שונות, אולם ההבנה השכיחה שלו תופסת את החולה כאדם שלם וייחודי ומעוניינת לתמוך בשלמות אינדיווידואלית זו באמצעות תקשורת מקבלת, חיובית ושוויונית, המפחיתה בדידות ומעצימה תקווה ומשמעות. תפיסת התפקיד של האחיות כוללת היבטים אלו יחד עם מוטיבציה להעניק סיעוד ממקום שכזה, ומוטיבציה להעמיק את הידע ולשפר מיומנויות על מנת לאפשר תמיכה זו. מאידך, קיימת גם תחושת מסוגלות נמוכה ואי נוחות להעניק תמיכה שכזו, בעקר בשל החשש להיחשף לכאבים הקיומיים של המטופלים. בהתאם גם מידת היישום לרוב מועטה ולא מספקת.
מסקנות: קיימים כוחות מערכתיים שונים המעודדים את האחיות להתמקד במתן טיפול טכני-מערכתי. בסביבה הפליאטיבית בשל הקרבה לסוף החיים ופוטנציאל הריפוי הנמוך, כוחות אלו נחלשים והדבר בא לידי ביטוי בנוכחות מוגברת של התמיכה הרוחנית בסביבה זו. הגברת המודעות לחשיבות התמיכה הרוחנית והכשרה מקצועית מתאימה, לצד עבודה מובנית של צוות רב מקצועי הכוללת תחומי אחריות ומיומנויות נדרשות, הם הכלים העיקריים לקידום היישום של התמיכה הרוחנית בסיעוד.