הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

טיפול בשיטת התיקוף (Validation) לתקשורת מיטבית עם חולי דמנציה על רקע אלצהיימר בפריצה מאוחרת

גלית סמואל
"להיות איתם מעבר למילים", תקשורת בשיטת התיקוף (Validation) לאנשים החיים עם דמנציה

שנים רבות עבדתי כדיאטנית לגיל השלישי. עבדתי בבית חולים במחלקה סיעודית וכן בבתי אבות. לפני כ-4 שנים נחשפתי לשיטת התיקוף (The Validation Method) והבנתי שיש כאן כלי ייחודי שיכול לשפר את איכות החיים של הקשיש החי עם אלצהיימר וכן את הקשר בינו לבין המטפלים בו.

שיטת התיקוף (Validation) פותחה ע"י הגב` נעמי פייל מארה"ב (עובדת סוציאלית במקצועה) לתקשורת עם קשישים הסובלים מדמנציה על רקע אלצהיימר או רקע אחר. השיטה פותחה בעקבות שנים רבות של עבודה עם קשישים החיים עם דמנציה ונסיון בשיטות שונות לשפר את איכות חייהם ולמנוע את ההתדרדרות שלהם.

בבסיס השיטה עומד עיקרון ההקשבה האמפטית. אנחנו נכנסים לעולמו של הקשיש, נמצאים איתו בכאב, בגעגוע, בעצב... חווים איתו מה שהוא חווה. כל רגש הוא לגיטימי, כל זמן הוא לגיטימי. אנחנו נמנעים מלהחזיר אותו למציאות שלנו ונמנעים מלשפוט אותו.

בשיטת התיקוף אנחנו נעזרים בטכניקות מילוליות (שאלות פתוחות, בחינת האפשרות ההפוכה, בחינת המצב המוקצן ועוד) וטכניקות שאינן מילוליות (קשר עין, מגע מסוגים שונים, מוזיקה). השיטה מתאימה לחולי דמנציה בשלביה השונים, גם במצב בו הם כבר לא מתקשרים כלל. בכל שלב יש שימוש בטכניקות השונות בהתאם למצב המטופל, ליכולת המילולית שלו וליכולת ההכלה שלו.

טיפול עקבי וסדיר יכול להביא להפחתת חרדות, העלאת תחושת הערך העצמי והגברת השמחה. לעיתים נראה שינוי מיידי ולעיתים יידרשו סבלנות ואורך רוח כדי להבחין בתגובה כלשהי, אך בשימוש נכון בשיטה נוכל לצפות לשיפור בטווח הארוך.

בהרצאה אביא תיאורי מקרה מנסיוני כמטפלת בשיטת התיקוף.

גלית סמואל
גלית סמואל
מטפלת בשיטת התיקוף (Validation)
עצמאית








Powered by Eventact EMS