מטרת העבודה: אחת השאלות המרכזיות הנובעות מאפליה על רקע גיל הינה, האם קיימות דרכים באמצעותן ניתן לצמצמה? עבודה זו בוחנת האם חשיפה לחוויותיהם של אנשים זקנים דרך ביקור בתערוכה יכולה לסייע במאמץ זה.
גילנות (Ageism) הינו מושג שהוטבע על ידי רוברט בטלר ומשמעו אפליה של יחידים וקבוצות על רקע גילם. כיום זוהי תופעה נרחבת המשפיעהעל תחומים רביםבחיינו.
התערוכה "דיאלוג-עם-הזמן" במוזיאון הילדים בחולון הוקמה בין השאר במטרה לצמצום הגילנות. הוגי התערוכה, הקימו בעבר תערוכות נוספות: "דיאלוג בחשיכה" ו"הזמנה לשקט" אשר עוסקות בהגברת מודעות חברתית כלפיי קבוצות מודרות. ב- "דיאלוג-עם-הזמן" הזיקנה נמצאת במרכז העניינים. מטרת העל של התערוכה היא לשבור סטריאוטיפים ולהתגבר על דעות קדומות כלפיי הזיקנה באמצעות יצירת שיח בין-דורי והגברת האמפטיה כלפיי זקנים וזיקנה.
המחקר הנוכחי יבקש לבחון האם ביקור במוזיאון מחולל שינוי בעמדות כלפי זקנים וזקנה, והאם שינוי זה נשאר גם לאורך זמן?
שיטות: המחקר נערךבמבנה של מחקר השוואתי במערך של לפני-אחרי עם קבוצת השוואה. הנבדקים, בני 18 ומעלה, הם מבקרים במוזיאון הילדים בחולון אשר הגיעו אקראית בימי הבדיקה שתוכננו מראש. השאלון חולק ל-100 נבדקים בקבוצת הביקורת: "דיאלוג-בחשיכה", "הזמנה-לשקט" ול-100 נבדקים בתערוכה "דיאלוג-עם-הזמן". הנבדקים התבקשו לענות בשלוש נקודות זמן: לפני הכניסה לתערוכות, בסיומן וחודש לאחר הביקור במוזיאון. מידת ההשפעה של התערוכה על רמת הגילנות ועמדות שליליות כלפיי זקנהנמדדה על ידי השאלון הגילנות של פארבוני.
ממצאים: שלוש ההתערוכות הורידו את רמת העמדות הגילניות כאשר התערוכה "דיאלוג-עם-הזמן" הורידה באופן מובהק את העמדות הגילניות בהשוואה לתערוכה "דיאלוג-בחשיכה" ו"הזמנה-לשקט. ירידה זו (ללא מובהקות) ממשיכה גם כחודש לאחר הביקור בתערוכה.
מסקנות: ממצאי המחקר מצביעים על כך כיניתן לקיים את המאבק בגילנות גם באמצעים עקיפים כמו תערוכות. ממצאי המחקר מראים ששלושת התערוכות העוסקות בסטריאוטיפים גרמו לרגישות לשונה ולכן הביאו לירידה בגילנות, אך תערוכה הממוקדת ישירות בנושא זה הביאה לירידה הגדולה יותר. ממצאי המחקר מראים על התמתנות בירידה לאורך זמן דבר אותו יש לבחון בעתיד.