הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

מקומם של בני הזוג בקשר המתמשך בין נכדים לסבים בזוגיות שנייה בזקנה*

חיה קורן שרון ליפמן-שיבי
ביה"ס לעבודה סוציאלית והמרכז לחקר החברה, אוניברסיטת חיפה

הרקע והמטרה: היחסים בין נכדים בוגרים לסבים מושתתים על עבר משותף. כאשר סבים בוחרים לחיות בזוגיות שנייה לאחר התאלמנות, ובת/בן הזוג מצטרפים למשפחת הסב/סבתא, המערכת המשפחתית הבין דורית בכללותה, והיחסים בין סבים לנכדים בפרט, עוברים שינוי. לבן/בת הזוג יכול להיות תפקיד משמעותי בשינוי שחל ביחסים אלו. מטרת ההרצאה היא לבחון את מקומם של בני הזוג החדשים בחוויות נכדים בוגרים את סביהם החיים בזוגיות שנייה בזקנה.

השיטה: המחקר הוא חלק ממחקר מקיף אודות משפחות מורכבות שנוצרו בשלב הזקנה. שיטת המחקר הינה איכותנית ומבוססת על עקרונות ניתוח פנומנולוגי פרשני (IPA), המאפשר הבנה לעומק של תופעה שאין לגביה כמעט ידע קודם. עשרים נכדים ונכדות בדגימת קריטריון נבחרו מתוך הראיונות המובנים למחצה שנערכו למחקר המקיף. הקריטריונים כללו נכדים ונכדות של סבים וסבתות החיים בזוגית שנייה שנוצרה בזקנה לאחר פטירת בן/בת הזוג מנישואים ארוכי שנים. משך הזוגיות השנייה נעה בין 1-16 שנים, והזמן שחלף ממות הסב/סבתא נע בין 2.5- 36 שנים. כל הנכדים ילידי הארץ בגילאי 18-33.

הממצאים העלו סיפור של שינוי בחוויית הקשר בין נכדים/ות לבין סבים/ות מזו שהייתה לפני הזוגיות השנייה. למקומם של בני הזוג, כפי שחווים אותם הנכדים, תפקיד מכריע בשינוי שחל. היו נכדים שחוו שבני הזוג גרמו להתרחקות ביחסים עד אובדן הקשר עם הסבא/סבתא, והיו נכדים שחוו שבני הזוג סייעו בחיזוק הקשר ויצירת קשר מחודש ושונה מזה שהיה נהוג לפני כן.

המסקנות: הידע מהמחקר יכול לתרום לפרספקטיבות תיאורטיות המתייחסות למשפחות מורכבות וליחסים בין דוריים במשפחה המורכבת בכלל, ולהשפעת זוגיות שנייה של סבים על הקשר בין נכדים לסבים בפרט. אנשי טיפול העובדים עם זקנים ועם משפחות מורכבות יכולים להיתרם בידע לגבי סוגיות איתן נאלצים נכדים ובני משפחתם להתמודד. למשל, ההתמודדות עם קבלת בן/בת זוג חדשים למשפחה והשפעת בן/בת הזוג על מרקם היחסים בין נכדים לסבים.

*המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדע (ISF #1583/11)









Powered by Eventact EMS