רקע: מהגרי עבודה (עובדים זרים) משתלבים בשוק העבודה בישראל כמטפלים סיעודיים מתחילת שנות ה-90. הגיוס נעשה עד לתקופה האחרונה בעיקרו באמצעות חברות כוח אדם פרטיות בישראל ובחו"ל. הנושא מעסיק את הממשלה שנים רבות, בין היתר בהקשר של שמירת זכויות העובדים ומניעת גביית דמי תיווך לא חוקיים. המנגנון שנמצא כיעיל להתמודדות עם הבעיה ויושם בהצלחה בענפי החקלאות והבנייה, הוא גיוס עובדים במסגרת הסכמים בליטרליים בין ממשלות. מטרת הסכמים אלה לשפר את תהליך הגיוס, ובמיוחד לשמור על זכויות העובדים הזרים בעת גיוסם לעבודה בישראל. כיום מתקיים פיילוט של הסכמים בליטרליים בענף הסיעוד מול שתי מדינות: נפאל וסרי לנקה. לביצוע הפיילוט רשות האוכלוסין וההגירה התקשרה עם המרכז הבינלאומי להגירה וקליטה ((CIMI, הדואג לגיוס, הכשרה, הגעה לארץ והפעלת קן חם לפניות בשפתם של העובדים. מכון ברוקדייל מלווה את הפיילוט במחקר הערכה.
מטרות המחקר: המחקר נועד לבחון מגוון היבטים של הפיילוט כגון: תהליך גיוס העובדים, מהות הכשרת העובדים וטיבה, קליטת העובד בארץ והשמתו, שביעות הרצון של המעסיק, העובד והלשכות הפרטיות.
שיטות: ראיון עם העובדים שהגיעו במסגרת הפיילוט ועם המעסיקים הזקנים שלהם ובני משפחתם; ראיון אנשי צוות בלשכות הפרטיות וגורמים ממשלתיים המעורבים בהפעלת הפיילוט.
ממצאים: עד עכשיו הגיעו במסגרת הסכמים אלה כ-70 עובדים. מראיונות עם העובדים עולה שלא הייתה גבייה של כספים לא חוקיים. כל העובדים השתתפו בהכשרה מיוחדת, ומרביתם דיווחו שההכשרה סייעה להם מאוד במילוי תפקידם. מן הממצאים עולה ש-95% מן העובדים מרוצים מן העבודה. כמו כן, כמעט כל המעסיקים דיווחו שהם מרוצים מהטיפול של העובד (97%). הסוגיה המרכזית שעלתה בנוגע להתאמת העובדים היא בעית שפה (35% מהעובדים ו-48% מהמעסיקים).
מסקנות: חתימה על הסכמים בילטראליים להסדרת ההגעה של עובדים זרים בענף הסיעוד לישראל היא כלי חשוב ליצירת איזון בין מתן מענה לאנשים עם מוגבלות בתפקוד (שמספרם הולך וגדל עם הזדקנות האוכלוסייה) לבין שמירה על זכויות עובדים. הלקחים מן הפיילוט יכולים לסייע לממשלה ולגורמים המעורבים ביישום הסכמים בעתיד.