הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

טכנולוגיה גורמת לאנשים זקנים להרגיש זקנים יותר: איום סטריאוטיפי משפיע על גיל סובייקטיבי

מרב דניאל אבנר כספי גתית קוה
חינוך ופסיכולוגיה, האוניברסיטה הפתוחה

מטרת העבודה: העבודה בחנה כיצד שימוש בטכנולוגיה משפיע על תחושת גיל סובייקטיבית באנשים בגילים שונים. ההנחה הייתה ששימוש בטכנולוגיה יעורר איום סטריאוטיפי של גיל ועירור של הסטריאוטיפ יעלה את תחושת הגיל בקרב משתתפים זקנים אך לא בקרב משתתפים צעירים. בנוסף, ההשערה הייתה שהעלייה בגיל המדווח תהיה בולטת יותר כאשר המשתתפים ישתמשו בטכנולוגיה חדשה לעומת טכנולוגיה מוכרת.

שיטות: במחקר השתתפו 151 בני 18-83, שהתבקשו לדווח על גילם הסובייקטיבי בתחילת המחקר. לאחר הדיווח, המשתתפים ביצעו מטלה בטכנולוגיה מוכרת או בטכנולוגיה שאינה מוכרת, ולבסוף דיווחו שוב על גילם הסובייקטיבי. הדיווח על הגיל הסובייקטיבי נעשה באמצעות דירוג על קו או על ידי תשובה מספרית.

ממצאים: נמצא כי ככל שהמשתתפים היה מבוגרים יותר, כך הפער בין דירוג הגיל לפני ואחרי השימוש בטכנולוגיה היה גדול יותר. 50 המשתתפים המבוגרים ביותר במדגם הרגישו זקנים יותר לאחר השימוש בטכנולוגיה, בניגוד ל-50 הצעירים ביותר במדגם. בנוסף, נמצא כי העלייה בתחושת הגיל הסובייקטיבי הייתה גדולה יותר אחרי שימוש בטכנולוגיה לא מוכרת.

מסקנות: התוצאות מלמדות כי שימוש בטכנולוגיה מעורר איום סטריאוטיפי. אף שהאיום אינו משפיע על טיב הביצוע, הוא משנה את התפיסה העצמית של הגיל. לממצאים אלה יש השלכות נרחבות על האופן שבו אנשים מבוגרים מאמצים טכנולוגיות בכלל וטכנולוגיות חדשות בפרט.









Powered by Eventact EMS