"עכשיו אני מבין למה הוא ביצע כך את המשימה!" לעבוד עם אנשים על הספקטרום: היכרות. הבנה. תקשורת.

יעל לוסקי 1,2 גילה טובול-לביא 3,4 חנה פוטר-כ"ץ 3 ענת קוטלר 1,5 דברת בן דוד 1,6 דינה וויל 1,7
1תכנית רואים רחוק, הקריה האקדמית אונו
2המערך הטיפולי המשלים, העמותה לילדים בסיכון
3החוג להפרעות בתקשורת, הקריה האקדמית אונו
4קלינאית תקשורת, קליניקה פרטית
5אלוטף, אלו"ט
6גן תקשורת, משרד החינוך
7גני תקשורת, אלו"ט

תכנית רואים רחוק הוקמה בשנת 2013 במטרה להכשיר בוגרים על הספקטרום האוטיסטי למקצועות נדרשים בצה"ל ובשוק האזרחי, בהם מאפייני הספקטרום מהווים יתרון. כיום משרתים במסגרת התכנית כ -60 חיילים על הספקטרום האוטיסטי ביחידות שונות בחיל המודיעין, בחיל האלקטרוניקה והאחזקה ובחיל האויר . כ-30 חיילים כבר השתחררו לאחר שירות צבאי של בין שנה לשלוש שנים מתוכם שני עובדים מועסקים בחברות אזרחיות במסגרת התכנית בתפקידים המבוססים על הנסיון שצברו בשירות הצבאי. בנוסף, 7 בוגרים על הספקטרום האוטיסטי עובדים כיום ברכבת ישראל במסגרת מסלול אזרחי נפרד של התכנית.

לתכנית ארבעה שלבים (1)איתור ומיון; (2)קורס; (3) תקופת התנסות ביחידה; (4) שירות צבאי. בנוסף קיים שלב אופציונלי של השתלבות בשוק העבודה לאחר שחרור מהשרות הצבאי.

לאורך שלבי התכנית מלווים משתתפי התכנית, אנשי הצוות ביחידות הצבאיות ובמקומות העבודה וצוות הניהול של התכנית בסגל מקצועי ממקצועות הבריאות (מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת ומטפלת רגשית). עבור רוב אנשי הצוות ביחידות או במקומות העבודה זוהי פעם ראשונה בה הם פוגשים, עובדים ומתקשרים באופן יומיומי עם אנשים על הספקטרום האוטיסטי. באינטראקציות התקשורתיות עימם מתבטאים הקשיים האופייניים לאדם עם אוטיזם, ביניהם הקושי הפרגמטי, קושי ב-TOM וקושי בהבנה חברתית. אלו מזמנים לאנשי הצוות התמודדויות חדשות, מאתגרות ולא פשוטות, ועל כן הם זקוקים לליווי, הדרכה ותמיכה של סגל מקצועי המנוסה בטיפול באוטיזם.

בהרצאה זו נציג את תהליכי העבודה מקדמי התקשורת ההדדית שנעשים במסגרת תכנית "רואים רחוק". נציג את התחושות והרשמים של אנשי הצוות לאורך שלבי התהליך הטיפולי וכיצד ההדרכה וההשתתפות בפגישות הטיפוליות עם החייל/העובד המאובחן על הספקטרום האוטיסטי הביאו להבנה ותקשורת טובה בינהם בעבודה היומיומית.

יעל לוסקי
יעל לוסקי
תכנית רואים רחוק








Powered by Eventact EMS