"..מילים מילים הוא בדה ממוחו הקודח": מה יודע המילונאי הצעיר על מילים אפשריות בלשונו?

ענת הורה
התכנית לחינוך רב לשוני, בית הספר לחינוך, אוניברסיטת תל אביב

המחקר הפסיכולינגוויסטי על תצורת שמות מראה שמבנה שמות העצם מהווה קרקע פורייה לתהליכים של יצירת מילים חדשות בקרב דוברים ילידיים כבר מגיל צעיר, עוד בטרם רכישת הקריאה והכתיבה. זאת כפי שעולה ממחקרים אמפיריים מוּבְנים ומנתונים המבוססים על דיבורם הספונטני של ילדים (Berman, 2000). מגיל שלוש לערך, ילדים ערים למערכות הקשרים שבין צורה לתוכן, מפגינים ידע באשר לצורות האפשריות ברמה המבנית, ומחדשים שמות באופן המעיד על ידע סיסטמתי של מערכת תצורת המילים המקובלת בלשונם (Clark, (2010. ואולם, לצידו של הידע הלשוני הסמוי, רכישת השפה מאופיינת בהתהוות תיאוריות על הלשון ועל הידע הלשוני במוחם של ילדים ומתבגרים, המאפשרות לבעליהן לשער השערות, לחפש הסברים ולדון באופן מפורש ברכיבים סמויים. המחקר הנוכחי בחן תגובות להפרות לקסיקאליות מכוונות ומפתיעות בדמות של תחדישים שיצרו ילדים לדוגמה `תַקָּן` לאדם שמתקן דברים. נבדקים משמונה קבוצות גיל (מגיל הגן ועד למבוגרים) התבקשו להפיק הגדרות מילוניות עבור 12 שמות עצם ולסדרן בסדר אלפביתי. ארבעה תחדישים היוו את מוקד המבדק, לצד שמונה שמות עצם קיימים בשפה שהיוו פריטי רקע, לדוגמא `פטיש`. התגובות נבחנו בשלושה מימדים: זיהוי ההפרה, הדחף להסבר המשקף ניסיון לחקר מקור ההפרה, וסוגי ההגדרות ששיקפו דרגות של ידע אודות מילים קיימות לעומת מילים אפשריות. בנוסף, נמדד זמן העיסוק בהפרה. הממצאים מראים כי מחצית הנבדקים בגילאי הגן-כיתה ב` לא זיהו את ההפרות והגיבו לתחדישים באותו אופן שהגיבו לשמות עצם קיימים. החל מכיתה ד`, זיהו כולם את ההפרות. החל מכיתה ו`, גוברות התגובות המצביעות על חקר מקור ההפרה לצד הסברים מפורשים על ההבדלים בין מילה קיימת לבין מילה אפשרית. הממצאים משמשים חלון התבוננות על ייצוג הידע הלשוני של הדובר הנאיבי כתמונת ראי לזו של הפסיכו-בלשנים ההתפתחותיים.

מקורות:

Berman, R. A. (2000). Children’s innovative verbs vs. nouns: Structured elicitations and spontaneous coinages. In L. Menn & N. Bernstein-Ratner (Eds), Methods for studying language production (pp. 69–93). Mahwah, NJ: Erlbaum.

Clark, E. V. (2010). Learning a language the way it is: Conventionality and semantic domains. In B. C. Malt & P. Wolff (Eds.), Words and the mind: How words capture human experience (pp. 243–265). Oxford, England: Oxford University Press.

ענת הורה
ענת הורה
אוניברסיטת תל אביב








Powered by Eventact EMS