רמה קדם ניתוחית של FGF23 חוזה את הסיכון לאי ספיקת כליות חמורה בילדים העוברים ניתוח לב

עודד וולובלסקי 1,2 Tara Terrel 2 Hayley Swain 2 Michael Bennett 2 David Cooper 2 Stuart Goldstein 2
1Pediatric Nephrology, Division of Pediatrics, Hadassah Hebrew University Medical Center
2Center of Acute Care Nephrology, Cincinnari Children's Hospital Medical Center

רקע ומטרה: הזיהוי מוקדם של אי ספיקת כליות חריפה חמורה (sAKI) השתפר בשנים האחרונות תודות לעלייה במודעות ושימוש בביומרקרים. עם זאת, עדיין חסרים כלים לחיזוי הסיכון לפתח sAKI. במחקר נבדקה ההיפותזה כי הרמה של Fibroblast Growth Factor 23 (FGF23) בילדים טרם ניתוח לב בו נעשה בשימוש במכונת לב-ריאה מנבאת את הסיכון לפתח sAKI לאחר הניתוח.

שיטות: במחקר תצפיתי זה נלקחו בדיקות דם ושתן מ-83 ילדים עם מחלת לב מולדת. אי ספיקת כליות בדרגה 2 או 3 לפי מדד KDIGO זוהתה כ-sAKI. תוך שימוש באנליזה לא-פרמטרית ועקות ROC נקבע הקשר שבין רמות FGF23, רמות ביומרקרים שונים השתן והסיכון לפתח sAKI בשבוע הראשון לאחר ניתוח הלב.

תוצאות: 30 מתוך 76 ילדים (39.5%) פיתחו אי ספיקת כליות בעוד 11 מטופלים (14.5%) פיתחו sAKI. לא זוהו הבדלים בתפקוד הכליות ובריכוז של ביומרקרים בשתן בין קבוצת ה-sAKI לבין קבוצת הביקורת טרם הניתוח. הרמות של FGF23 היו גבוהות באופן משמעותי בילדים אשר פיתחו sAKI (ערך חציוני של RU/ml819) מול קבוצת הביקורת (RU/ml 324). רמות FGF23 במהלך 12-24 שעות לאחר הניתוח היו בעלי אסוציאציה מובהקת לסיכון לפתח sAKI בשבוע לאחר הניתוח.

מסקנות: רמת FGF23 לפני ולאחר ניתוח לב מנבאת את הסיכון לפתח אי ספיקת כליות חמורה לאחר ניתוח לב. אנו מציעים כי רמות FGF23 יכולות לזהות פגיעה כלייתית תת-קלינית. שימוש בערך FGF23 יחד עם גורמי סיכון דמוגרפיים אחרים יכול לסייע לחזות את הסיכון ל-sAKI במטופלים אלו אשר גורמת לעלייה משמעותית בתחלואה ותמותה לאחר ניתוחי לב.

עודד וולובלסקי
עודד וולובלסקי
מרכז רפואי הדסה








Powered by Eventact EMS