במדינת ישראל יש כיום בין 200-300 תינוקות וילדים מונשמים באופן . חלקם מקבלים טיפולים וחינוך במסגרת ביתם וחלקם משולבים במסגרות חינוך.
הנשמה לא חודרנית (NIV) מתייחסת לניהול של תמיכה נשימתית ללא שימוש בדרכי הנשימה מלאכותיים פולשניים (צינור endotracheal או צינור tracheostomy). השימוש באוורור לא פולשני גדל במידה ניכרת במהלך שני העשורים האחרונים. ואוורור לא פולשני הפך כעת לכלי בלתי נפרד בניהול של כשל נשימתי חמור וכרוני, הן בבית והן ביחידת טיפול נמרץ. להנשמה לא חודרנית יתרונות רבים, בין היתר צמצום זיהומים ריאתיים הפקת קול צלולה יותר ועוד
הנשמה חודרנית (INVASIVE) משמעה הנשמה באמצעות מכשיר החודר דרך הפה, האף או העור. ההנשמה החודרנית בטיחותית יותר ונפוצה יותר. יש לה יתרון גם בשמירה על הריאות בעת אכילה.
בהרצאה נציג את י., בן 6:9 סובל ממיופתיה מולדת מסוג Nemaline Myopathy. מחלתו מאופיינת בחולשת שרירים קשה ביותר ובמרכיב ארתרוגריפותי שגורמת לשיתוק לכל שרירי הגוף כולל שרירי בית החזה והסרעפת אך ללא פגיעה קוגניטיבית. מ 2 עד 6 שנים, היה מונשם קבוע באופן לא-חודרני דרך מסכת אף/פנים. בשיטה זו הצליח לתקשר, להפיק קול ולדבר במשפטים קצרים כדי להביע את עצמו ואת צרכיו. לאחרונה, עבר להנשמה חודרנית. מתנייד בכיסא גלגלים ותלוי בזולת בכל תפקודי היום-יום. י. גר בבית עם הוריו ומגיע באופן יומ-יומי לבית הספר שח"ר (שיקום חינוכי רפואי) הממוקם בבית החולים אלי"ן.
אחרי ביצוע טרכיאוסטום הוא התקבל לבית חולים אלי"ן לשיקום נשימתי. הוחלפה קנולה לקוטר קטן יותר ללא בלונית בנוסף לכך היו עוד שינויים בפרמטרים להנשמה (שימוש ב PEEP גבוה) שאפשר לי. להפיק קול תוך שבוע ימים לאחר הניתוח.
מטרתנו בהרצאה זו, היא לסכם את היתרונות והחסרונות בשתי שיטות ההנשמה (חודרנית ולא חודרנית) וההשלכות של כל שיטה על הפקת קול, יכולת תקשורת מילולי ואכילה.