וריאביליות הביצוע במטלות פונולוגיות בקרב ילדי גן דוברי ערבית כשפת אם

יסמין עדואן 1,2 אוסיד פרופ' ח'טיב 1,2
1החוג ללקויות למידה, אוניברסיטת חיפה
2מרכז אדמונד י. ספרא לחקר המוח בלקויות למידה, אוניברסיטת חיפה

מטרה: הפיילוט בא לבחון את ביצועיהם של ילדים בגן חובה, דוברי השפה הערבית כשפת אם, במגוון מטלות של עיבוד פונולוגי ולבדוק את הקשרים ביניהן.

רקע תאורטי: ביצוע במטלות פונולוגיות בגיל צעיר ידוע כמנבא הטוב ביותר את רכישת הקריאה בשפות שונות. על אף הידע שמודעות פונולוגית מתפתחת בשפות רבות מהיחידות הגדולות ליחידות הקטנות, אין הסכמה בעניין דירוג רמת הקושי של המטלות בקרב ילדי גן חובה. מחקרים שבדקו את הרמה שבה העיבוד הפונולוגי מנבא את רכישת הקריאה, לרוב כללו מדד אחד או מספר מדדים מתחום זה, ללא מידע מבוסס מחקר לגבי הסיבה לבחירתם. פיילוט זה בא לבחון את הקשרים הקיימים בין מטלות שונות בתחום העיבוד הפונולוגי ואת רמת הביצוע של ילדי גן חובה, דוברי השפה הערבית במטרה ארוכת טווח לאתר מטלות ספציפיות יעילות לניבוי רמת הקריאה בכיתה א` ו-ב`.

נבדקים: 31 ילדים דוברי השפה הערבית כשפת אם, הלומדים בגן חובה מהחינוך הרגיל, ללא לקות שמיעה, לקות ראיה, או לקות נוירולוגית מוכרת.

גירויים: 17 מטלות של עיבוד פונולוגי חולקו ל-2 סטים (סט א` כלל 8 מטלות וסט ב` כלל 9 מטלות).

מטלות של סט א`: זיכרון ספרות; סנתיזה ברמת צליל-יחידה; השמטת צליל סוגר ממילים חד הברתיות; זיהוי פונולוגי של מילה יוצאת דופן; זיהוי צליל פותח וסוגר מתוך סט 3 מילים (שמיעתי); זיהוי הברה פותחת וסוגרת במילים דו-הברתיות מתוך סט 3 מילים; חזרה על פסאדו-מילים המחקים תבניות של שמות-עצם; השמטה של הברה סוגרת במילים דו ותלת-הברתיות.

סט ב`: שיום מהיר של צבעים ואובייקטים; סנתיזה פונמית; השמטת צליל פותח במילים חד-הברתיות; זיהוי צליל פותח וסוגר מתוך סט 3 מילים (שמיעתי בליווי תמונות); בידוד צליל פותח ממילות תפל חד-הברתיות, חזרה על פסאדו-מילים המחקים תבניות של פועל; חלוקת מילים להברות; השמטת הברה פותחת במילים דו ותלת הברתיות.

הליך: הילדים ביצעו את המטלות שפורטו לעיל בחדר שקט בביתם במהלך שתי פגישות, שהתקיימו ביומיים עוקבים עם פער של 24 שעות. בכל מפגש הועבר סט אחד של מטלות. העברת הסטים הייתה מאוזנת כך שבאופן סידורי, פעם אחת הועבר סט א` בפגישה ראשונה וסט ב` בפגישה שנייה וההפך. בתוך כל פגישה העברת המטלות הייתה רנדומאלית. משוב לגבי תשובות נכונות ניתן בכל המטלות (מלבד שיום מהיר; חזרה על מילות תפל וזיכרון ספרות). במהלך כל פגישה הילד הדביק מדבקה בתוך עיגול עם סיום כל מטלה במטרה להמחיש את מספר המטלות הנותרות. בסיום כל פגישה, אחרי שהדביק 8/9 מדבקות, קיבל הילד חיזוק חומרי. משך כל מפגש ארך בין 30 ל-50 דקות.

ממצאים: הממצאים הראו וריאביליות גדולה בביצועיהם של הילדים במטלות השונות. מעט מטלות היו במתאם גבוה עם לפחות שלוש מטלות אחרות. השונות נמצאה גם ברמת המהימנות של המטלות וברמת הפוטנציאל שלהן להבדיל בין ילדים מבחינת העיבוד הפונולוגי שלהם. הממצאים מדגישים את הזהירות שיש לנקוט בעת השימוש במטלות פונולוגיות ובתהליך הסקת המסקנות בעקבות שימוש אקראי בהן בגיל הצעיר, הן ברמה הקלינית והן ברמת המחקר. הפיילוט מעלה את הצורך בהעמקת ההסתכלות ההתפתחותית על התפקוד בתחום זה בשפות שונות.

יסמין עדואן
יסמין עדואן
1-אוניברסיטת חיפה, 2-התפתחות הילד, "מאוחדת"








Powered by Eventact EMS