בספרות מתוארים גורמים שונים המשפיעים על סדר רכישת היחידות הפונולוגיות בקרב ילדים בעלי התפתחות טיפוסית. בין הגורמים השונים מוזכרים: רמת המורכבות המוטורית בהגיית היחידה ומידת הבולטות הויזואלית והשמיעתית שלה. גורם נוסף אשר מייחסים לו השפעה על סדר הרכישה הינו התשומה הלשונית הנובעת משכיחות היחידה בשפה המופנית לילדים ע"י הוריהם. השפעת השכיחות של היחידות הלשוניות בתשומה הלשונית ההורית על סדר הרכישה נחקרה רבות בהקשר של רכישת יחידות לשוניות שונות. מן המחקרים עולה כי השכיחות של הופעת היחידות הלשוניות בתשומה ההורית משפיעה במידה מסויימת על רכישה לקסיקלית, מורפולוגית ותחבירית. גם בתחום רכישת הפונולוגיה דווח על קשר בין שכיחות העיצורים לבין סדר הרכישה. כך לדוגמא נמצא כי תפוצת העיצורים בשפה אליה נחשפו התינוקות, השפיעה על תפוצת העיצורים במלמולם ( (de Boysson-Bardies & Vihman, 1991. במחקרים שבדקו קשר בין שכיחות עיצור בשפה לבין מידת הדיוק בהגייה שלו בקרב פעוטות דוברי שפות שונות, לא התקבלו ממצאים חד-משמעיים לגבי קשר זה (Edwards &Beckman, 2008; Beckman & Edwards, (2010.
מטרת מחקר זה הינה בדיקת הקשר בין שכיחות היחידות הפונולוגית בתשומה ההורית המופנית לילדים דוברי עברית לבין סדר הרכישה הפונולוגי בעברית.
הנבדקים במחקר הם 33 זוגות של הורים וילדיהם. גילאי ההורים 24-39 שנים, גילאי הילדים 8.5-33 חדשים. הילדים חולקו לארבע קבוצות על פי השלב השפתי שלהם: טרום מילי-מוקדם (תקופת הפרשנות), טרום מילי- מאוחר (תקופת הכוונתיות), חד-מילי ודקדוקי מוקדם. ההורים כולם דוברי עברית חד-לשוניים. הילדים חשופים לעברית בלבד, ללא בעיות שמיעה, בעיות התפתחות או בעיות אחרות ידועות.
ההורים ניהלו אינטראקציות טבעיות עם ילדם בארבעה הקשרים: משחק משותף, האכלה/אכילה, רחיצה והלבשה/החתלה במהלך כשעה. האינטראקציות צולמו והוקלטו. 200 מבעים (50 מכל אחד מארבעת ההקשרים) תועתקו, נותחו וחושבה שכיחות ההגאים שהופקו ע"י ההורים.
בבדיקת הקורלציה בין שכיחות ההגאים לבין סדר הרכישה, כפי שתואר במחקרים על ילדים דוברי עברית, נמצאה קורלציה חלקית ונמוכה. מכאן ניתן להסיק כי לשכיחות ההגאים בתשומה ההורית יש השפעה קטנה (אם בכלל) על סדר רכישת ההגאים וגורמים אחרים משפיעים באופן משמעותי יותר.
מקורות:
Beckman, M. E., & Edwards, J. (2010). Generalizing over lexicons to predict consonant mastery. Laboratory Phonology, 1(2), 319-343.
de Boysson-Bardies, B., & Vihman, M. M. (1991). Adaptation to language: Evidence from babbling and first words in four languages. Language, 67, 297-319.
Edwards, J., & Beckman, M. E. (2008). Some cross-linguistic evidence for modulation of implicational universals by language-specific frequency effects in phonological development. Language Learning and Development, 4(2), 122-156.