רקע: מומי החיך המולדים מופיעים בשכיחות גבוהה, יחסית, במרבית האוכלוסיות בעולם ומאופיינים בשונות גבוהה בהתייחס לחומרה ולסוג המום.
מנגנון החיך הינו אבר דיבור אפוף מסתורין באשר לפעולתו ולקואורדינציה שלו עם אברי הדיבור האחרים. ליקויים בפעילותו -Velopharygeal dysfunction-VPD עלולים לגרום לדיבור אפי ולשגיאות ארטיקולטוריות עם השלכות פונולוגיות.
מאפייני הדיבור של בעלי מומי החיך והשפה מקוטלגים בקטגוריית הפרעה בדיבור מורכבת המאופיינת בשונות גבוהה ללא קשר ישיר לחומרת או/ו סוג השסע בחיך. נחקרים ונדונים, לרוב, מנקודת מבט פונטית ובעיקר בשסעי החיך הגלויים בלבד.
מטרות המחקר הנוכחי: 1. לבדוק את שכיחות ומאפייני הלקות הפונולוגית בקרב אוכלוסייה של מטופלים להם מומי חיך שונים ואי ספיקה חיכית לועית. 2. לבדוק באם קיים הבדל בין מומי החיך השונים בשכיחות הלקות הפונולוגית בכלל ובשכיחות התופעות הפונולוגיות השונות.
שיטה: במחקר הרטרוספקטיבי הנוכחי, נכללו 1174(ממוצע גיל 8.5 ± 4.7 ש`) מטופלים עם VPD אשר חולקו לשבע תתי קבוצות- על פי סוג המום החיכי: חיך ושפה שסועים, חיך שסוע גלוי, שסע תת רירי בחיך, שסע תת רירי נסתר בחיך, מטופלים עם VPD ללא סמני שסע גלוי או נסתר, מטופלים עם אי ספיקה חיכית לועית על רקע נוירוגני ומטופלים עם אי ספיקה חיכית לועית פונקציונאלית. נערכה סקירה מעמיקה של תיקי המטופלים והנתונים הקליניים קודדו בטבלאות אקסל לשם עיבוד סטטיסטי.
תוצאות: ל-38.3% מהמטופלים נמצאה לקות פונולוגית. השכיחות הגבוהה ביותר של הלקות הפונולוגית נמצאה בקרב בעלי חיך שסוע גלוי ובקרב בעלי חיך שסוע נסתר, בהשוואה לשאר סוגי מומי החיך(p<.001). שכיחות נמוכה ביותר נמצאה בקרב בעלי חיך ושפה שסועים ובעלי אי ספיקה חיכית לועית פונקציונאלית. מבין התופעות הפונולוגיות השמטת קוליות נמצאה שכיחה ביותר.
מסקנות: ילד אשר נולד עם מום חיך, נולד עם אנטומיה או/ו פיסיולוגיה ייחודית של מנגנון הדיבור, עד להפחתה בלחץ אוויר תוך פומי בעת הדיבור, שינוי בכיוון זרימת האוויר ולכן תנועה לא יעילה של אברי ההגייה. כתוצאה מכך, שגיאות ארטיקולטוריות עם השלכות פונולוגיות הבאות לידי ביטוי בילדות ואף בבגרות.