טלפונים חכמים נעשו חלק מחיינו. הם מלווים אותנו לאורך כל היום, וכמעט בכל פעילויות היום-יום, עד כדי התמכרות. לצד השיפור באיכות החיים הודות למכשיר, לשימוש בו בהקשרים חברתיים עשויות להיות השלכות על האינטראקציה בין בני אדם בכלל ובין הורים לילדים בפרט. אינטראקציה בגיל הרך חיונית להתפתחות הרגשית, השפתית, הקוגניטיבית והחברתית של הילד, ולכן חשוב לבדוק כיצד המכשיר שחדר לכל תחומי החיים במהירות כזו, ומשמש אותנו שעות רבות כל כך, משפיע על האינטראקציה בין הורים לילדים.
המחקרים הקודמים שעסקו בהשפעת מסך על האינטראקציה בין הורים לילדים נערכו בעיקר בהקשר של טלוויזיה. במחקרים אלו נמצא כי בנוכחות טלוויזיה התשומה השפתית והתגובתיות של ההורים מונמכת וכן המשחק של הילד עם עצמו מקוטע יותר ומשוכלל פחות (Pempek, Kirkorian & Anderson, 2014).
במחקרי שדה ראשוניים נמצא כי שימוש אימהי בטלפון חכם מקושר להפחתה באינטראקציה מילולית ולא מילולית (Radesky et al., 2014) ובמחקר מעבדה נמצא כי השימוש הפריע לילדים לרכוש אוצר מילים חדש (Reed, Hirsh-Pasek, & Golinkoff, 2017 ).
המחקר הנוכחי בא לבדוק בצורה מבוקרת את ההשפעות של שימוש אימהי בטלפון חכם על האינטראקציה בין האם לילדה. לחדר המסודר כמו סלון הוזמנו 20 זוגות של אמהות וילדים בני 24-36 חודשים למשחק ספונטני, כאשר בשליש מהזמן שיחקה האם עם הילד באופן ספונטני, שליש מהזמן התבקשה לבצע מטלה בטלפון החכם שלה ושליש- התבקשה לבצע מטלה דומה במדיה מודפסת. בהרצאה יוצגו תוצאות ראשוניות של ניתוחים בהם נערכה השוואה בין תנאי הביקורת לתנאי בו התבקשה האם לבצע מטלה בטלפון החכם שלה. בהמשך ינותחו גם הבדלים באינטראקציה בין סוגי מטלות שניתנות לאם- קריאה במדיה מודפסת לעומת דיגיטלית.
הנחנו כי בעת שימוש בטלפון חכם תתרחש פגיעה בתקשורת בין האם לילד שתתבטא בירידה ביוזמות ובתגובתיות של האם מול הילד וכן כי הילדים ינסו באמצעים שונים להשיג את תשומת הלב של האם ויראו מורת רוח מהמצב.
ממצאים ראשוניים מאששים את ההנחות שלנו ומעלים לדיון את ההשפעות ההתפתחותיות של השימוש ההורי בטלפון חכם בנוכחות הילדים.
רשימה ביבליוגרפית:
Kirkorian, H., Pempek, T., Murphy, L., Schmidt, M., & Anderson, D. (2009). The Impact of Background Television on Parent-Child Interaction. Child Development, 80(5), 1350- 1359.
Radesky, J., Kistin, C., Zuckerman, B., Nitzberg, K., Gross, J., Kaplan-Sanoff, M., Augustyn, M., & Silverstein, M. (2014). Patterns of Mobile Device Use by Caregivers and Children During Meals in Fast Food Restaurants. Pediatrics, 133(4), e843-e849.
Reed, J., Hirsh-Pasek, K., & Golinkoff, R. M. (2017). Learning on hold: Cell phones sidetrack parent-child interactions. Developmental psychology, 53(8), 1428.