מבוא: על פי קריטריונים המופיעים בספרות, מקובל לקבוע אבחנה מבדלת לנאורופתיה אודיטורית (Auditory neuropathy או AN) כאשר מתקבל רישום פתולוגי של פוטנציאל אודיטורי מגזע המוח (Auditory brainstem response – ABR) לצד קיומם של פלטים שבלוליים (Oto-acoustic emissions – OAE) או רישום Cochlear microphonics) CM), המעידים על פעילות תקינה של תאי השיער החיצוניים (Outer hair cells -OHC). עם זאת, פורסמו בעבר מספר תיאורי מקרה בהם למרות שתבנית ה ABR פתולוגית והתקבל רישום CM, הליקוי הוגדר כליקוי תחושתי עצבי ולא AN. יש לציין שבמקרים אלו, לא נרשמה פעילות בתגובה לבדיקת OAE, ממצא שתומך בפעילות לקויה של OHC.
הצגת המקרה: תינוק שנולד פג עם משקל לידה נמוך והונשם מספר ימים הגיע להערכת ABR. בזמן אשפוזו בפגייה עבר סינון OAE אך נכשל בסינון Automatic ABR. בבדיקת ABR הראשונה הגיע עם נוזלים בשתי האוזניים. בבדיקה לא נרשמו גלים כלל גם בגירוי נקישה ב 90dBnHL, אך התקבל רישום CM. בבדיקת ABR שניה הגיע שוב עם נוזלים בשתי האוזניים בבדיקה והתקבל ליקוי Sloping בינוני-חמור עד עמוק ללא רישום CM וטימפ` Type B. בבדיקת ABR שלישית, לאחר ניתוח כפתורים, נמצא ליקוי בינוני עד חמור תחושתי עצבי. בבדיקה זו נרשמו CM ברורים, ללא גלים 1 ו 3 ולצד גל 5 מעוכב. לפיכך, סיפקו הממצאים תבנית ABR פתולוגית לצד רישום CM – מה שעשוי להעיד על קיום AN. מאידך, היות והוצגו מקרים בעבר בהם נרשמו CM ללא רישום OAE, עולה השאלה האם המקרה הנוכחי הינו מקרה של AN או של לקות תחושתית עצבית או שילוב של שני הפתולוגיות.
מסקנות: AN מכונה גם AN spectrum disorder -ANSD, לפיכך גם הממצאים בבדיקות השונות עשויים להימצא על ספקטרום של אבחנה מבדלת טובה או פחות טובה ל AN. בהערכת השמיעה להפעיל שיקול דעת בעת מתן האבחנה לצד אינטגרציה של המידע שהתקבל מהבדיקות השונות.