מודל התנסות קלינית-טיפול בסביבה הטבעית: תכנית אודיולוגיה קהילתית

עדי טוויק-קליין 1,3 עירית (MA) פלדמן 1,4 הדס (MA) יעקובי 1 ורד (MA) נחמן 2 מרים (MA) פלד 2
1החוג להפרעות בתקשורת, הקריה האקדמית אונו
2., המרכז החינוכי טיפולי לתלמידים כבדי שמיעה וחרשים ת"א והמרכז
3., המרכז החינוכי טיפולי לילדים חרשים וכבדי שמיעה
4שיקום ילדים, בית חולים שיבא, תל השומר

חוגים שונים להפרעות בתקשורת בארץ ובעולם מבססים את ההתנסות הקלינית של הסטודנטים על מודלים תיאורטיים שמטרתם להכשיר את הסטודנטים באופן מיטבי לקראת היותם אנשי מקצוע. המודלים נבדלים בתדירות המפגשים, מיקום ההכשרות, אופי ההדרכה והערכת הסטודנט (2011 Sheepway, Lincoln, & Togher,).

תכנית "אודיולוגיה קהילתית" הינה מודל התנסות ייחודי שפותח בשיתוף פעולה בין הקריה האקדמית אונו והמרכז החינוכי טיפולי לתלמידים כבדי שמיעה וחרשים ת"א והמרכז, ומהווה חלק מההתנסויות הקליניות של הסטודנטים במהלך לימודיהם בשנים מתקדמות.

במהלך התכנית הסטודנטים נפגשים עם ילדים כבדי שמיעה וחרשים בגילאי בית הספר ומתנסים ביישום מטרות שמיעתיות ושפתיות בסביבתם הטבעית, תוך התייחסות לתפקוד הילדים בחיי היום יום ובהסתמך על המודל האקולוגי של Bronfenbrenner (1979). הילדים נבחרים ע"י צוות המרכז החינוכי-טיפולי בהתאם למאפיינים שהוגדרו מראש ומתאימים לרמת הידע והמיומנויות הנדרשות מהסטודנטים בשלב זה של לימודיהם. פעילות הסטודנטים בתוכנית מלווה על ידי הצוות המקצועי, המטפל בילד במסגרת המרכז החינוכי טיפולי, ועל ידי צוות החוג להפרעות בתקשורת בקריה האקדמית אונו .

הערכת השפעתה של התוכנית על תחושת המסוגלות המקצועית של הסטודנטים ביחס למיומנויות הנדרשות בטיפול בסביבה הטבעית נבדקה באמצעות שאלון שנבנה לצורך כך. העקיבות הפנימית של השאלון היתה גבוהה (אלפא קרונבך = 0.928) והוא הועבר ל 60 סטודנטים. כל הסטודנטים ביצעו מגוון התנסויות קליניות ורק מחציתם לקחו חלק בתכנית "אודיולוגיה קהילתית". הסטודנטים מילאו את השאלון לפני תקופת ההתנסות ואחריה בהפרש של ארבעה חודשים.

בקבוצת הניסוי נמצא ציון ממוצע כללי גבוה יותר באופן מובהק בשאלון בסוף תקופת ההתנסות הקלינית בהשוואה לתחילתה. בנוסף, בקבוצה זו חל שיפור בתחושת המסוגלות המקצועית במיומנויות הספציפיות השייכות לטיפול בסביבה הטבעית בסוף תקופת ההתנסות בהשוואה לתחילתה. לא נמצאה מגמה כזו בקבוצת הביקורת.

על פי תוצאות המחקר, לתכנית "אודיולוגיה קהילתית" תרומה משמעותית לתחושת המסוגלות של הסטודנט לטיפול בסביבה הטבעית. שיפור תחושת המסוגלות המקצועית של הסטודנט במסגרת התנסות זו עשוי להביא לתחושת מסוגלות מקצועית כללית טובה יותר שתתרום ליכולותיו המקצועיות.

Bronfenbrenner, U. (1979). The Ecology of Human Development. Cambridge: Harvard

University Press.

Sheepway, L., Lincoln, M., & Togher, L. (2011). An international study of clinical education practices in speech-language pathology. International Journal of Speech-Language Pathology, 13(2), 174-185.









Powered by Eventact EMS