תקציר: (תשמעו) תראו סיפור - על ספרים מצוירים ללא מילים (wordless picturebooks)

חוה מיכאליס-רמון
קלינאית תקשורת, משרד החינוך וקליניקה פרטית
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה

מקובל לומר שחשוב לקרוא ספרים לילדים, אולם אילו? ספרי הילדים מתחלקים לסוגות שונות עפ"י קריטריונים שונים. אחת החלוקות קשורה ביחס שבין הטקסט לאיורים המלווים אותו. ספרים אשר בהם התמונות מלוות את הטקסט ותומכות בו, נקראים ספרים מאוירים. בספרים אלו לטקסט חשיבות רבה יותר מאשר לתמונות. אם נוריד את האיורים הפרשנות של הסיפור השלם לא תשתנה. ספרים אשר בהם היחס בין הטקסט והתמונות הוא כזה שאין אפשרות להבין את הסיפור בשלמותו מבלי להתייחס לשני הרכיבים הללו, נקראים ספרים מצוירים. בספרים אלו למילים ולתמונות משקל שווה, ואין אפשרות לוותר על אף אחד מהרכיבים (יסעור וקרמר, 2010). בתוך קבוצה זו קיימת תת קבוצה של ספרים מצוירים ללא מילים. ספרים כאלו מסתמכים על הציורים בלבד כדי לספר סיפור. הם כמעט ואינם מוכרים בארץ, אולם מספרם בספרות דוברת האנגלית הולך ועולה Arizpe (2013) מדגישה כי הכישורים העיקריים הנדרשים מקורא של ספר מצויר ללא מילים (סמל"מ) הם: זיהוי סימנים רלוונטיים, בנייה מחדש של רצפים, בניית השערות או זניחתן וקריאה פעילה תוך שיתוף פעולה – כישורים הנדרשים גם לצורך הבנת הנקרא בטקסט כתוב. הסמל"מ מקשרים בין אוריינות חזותית (למידה איך לפרש תמונות), אוריינות תרבותית (למידת המאפיינים והציפיות של קבוצות תרבותיות) ואוריינות דפוס (למידת קריאה וכתיבה) ומסייעים בתהליך רכישת מיומנויות אורייניות מוקדמות ופיתוח היכולת הנרטיבית (Jalongo et al., 2002). בהרצאה זו נכיר את סוג הספרים הזה, וננסה לענות על השאלות: מה נדרש מהקורא כאשר הוא פוגש סמל"מ? מה "מרוויח" הקורא במפגש עם ספרים כאלו, לעומת אחרים, איך כל זה קשור להתפתחות כישורים אורייניים ולשוניים ולמה זה רלוונטי לקלינאיות. נדון בהשתמעויות קליניות בעקבות המחקר המראה את התרומה האדירה של ספרים אלו להתפתחות השפה וכישורי האוריינות, ואת חשיבות תרומתו של המבוגר בתיווכם לילדים, ונתבל בסיפורים מן הקליניקה.

ביבליוגרפיה:

יסעור, ח. וקרמר, ע. (2010). לגדול עם ספרים – על תהליך בניית הקשר בין הילד הרך לספרות, הוצאת ספרים "אח" בע"מ.

Arizpe, E. (2013). Meaning-making from wordless (or nearly wordless) picturebooks: what educational research expects and what readers have to say. Cambridge Journal of Education, 43(2), 163-176.

Jalongo, M.R., Dragich, D., Conrad, N. K. & Zhang, A. (2002). Using wordless picture books to support emergent literacy. Early Childhood Education Journal, 29(3), 167-177.

חוה מיכאליס-רמון
חוה מיכאליס-רמון
משרד החינוך, אוניברסיטת חיפה, מכון וגנר, קליניקה פרטית








Powered by Eventact EMS