טיפול בילדי גן: ממשחקים לטקסטים

אביטל בראון
קלינאית תקשורת, קליניקה פרטית

מוסכם כיום כי שנות הגן הינן שנים קריטיות עבור התפתחות השפה ומיומנויות הלמידה והאוריינות, וכי מי שעובד עם ילדים בגילאים אלו מגלם תפקיד מרכזי בהבניית הידע והכלים הקריטיים ללמידה מאוחרת יותר ולהישגים טובים בביה"ס (Lennox, 2013). טיפול של קלינאי תקשורת בילדי גן אורך בדרך כלל 45 דקות, פעם בשבוע. כולנו שואפים למקסם את תוצאות הטיפול ולהעניק מענה יעיל שישפר את תפקודו העכשווי של הילד, וישפיע לטובה על יכולתו לרכוש שפה ומיומנויות למידה בטווח ארוך. אחת הדרכים המרכזיות למתן מענה מסוג זה הינה שימוש בטקסטים בטיפול, כאמצעי לפיתוח מיומנויות שפתיות וקוגניטיביות, אך גם כמטרה בפני עצמה. זאת, מאחר שמחקרים מצביעים על קשר משמעותי בין האזנה לספרים בגיל הרך לבין התפתחות שפתית, קוגניטיבית ורכישת מיומנויות הקריאה והבנת הנקרא (Dickinson et al., 2012; Rodriguez et al., 2009).

הגישה שתוצג בהרצאה הנוכחית תטען כי ישנה חשיבות גבוהה לשילוב של טקסטים בטיפול שפתי בקרב ילדי גן, ותספק מענה לשאלות הבאות: מהם יתרונות הטקסט בהשוואה לשאר אמצעי הטיפול השכיחים כיום? מדוע הטקסט הוא מטרה בפני עצמה, ולא רק אמצעי טיפול? מאיזה גיל או שלב התפתחותי כדאי להתמקד בטקסטים כאמצעי הטיפול המרכזי בקליניקה? מה ניתן לעשות כאשר המטופל מראה התנגדות וחוסר חיבה לטקסטים כתובים? כמו כן, יוצגו מספר כיוונים לעבודה מעניינת ונרחבת עם טקסטים בגילאים אלו: הן מבחינת עבודה על יכולות השיח עצמן ("ארגון מסר"), הן בהיבט של הכנת הילד למטלות בית ספריות, והן מבחינת השימוש בטקסט ככר נרחב לפיתוח מגוון מטרות שפתיות וקוגניטיביות.

Dickinson, D. K., Griffith, J. A., Golinkoff, R. M., & Hirsh-Pasek, K. (2012). How reading books fosters language development around the world. Child development research, 2012.

Lennox, S. (2013). Interactive read-alouds—An avenue for enhancing children’s language for thinking and understanding: A review of recent research. Early Childhood Education Journal, 41(5), 381-389.‏

Rodriguez, E. T., Tamis-LeMonda, C. S., Spellmann, M. E., Pan, B. A., Raikes, H., Lugo-Gil, J., & Luze, G. (2009). The formative role of home literacy experiences across the first three years of life in children from low-income families. Journal of Applied Developmental Psychology, 30(6), 677-694.‏









Powered by Eventact EMS