האפידמיולוגיה של בקטרמיות בתינוקות עד גיל שלושה חודשים: מחקר רטרוספקטריבי דו-מרכזי

author.DisplayName 1,4 author.DisplayName 2,4 author.DisplayName 3,4 author.DisplayName 1,4
1מחלקת ילדים בבי"ח דנה, ביה"ח ע"ש סוראסקי, איכילוב
2חטיבת הילדים והמרכז לחקר המיקרוביום, מרכז רפואי אסף הרופא
3מעבדה מיקרוביולוגית, ביה"ח ע"ש סוראסקי, איכילוב
4בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב

רקע: ברוב התינוקות בגילאים 0-90 ימים שמגיעים למיון עם חום האתיולוגיה היא מחלה וירלית, יחד עם זה, חום בגילאים אלו עלול להיות סימן לזיהום חיידקי משמעותי (SBI) שעלול לסכן חיים.

פרוטוקול רוצ`סטר, עוזר להבדיל בין תינוקות שהם בסיכון גבוה לעומת כאלה שהם בסיכון נמוך לזיהום בקטריאלי משמעותי בקבוצת הגיל הזו.

מטרת המחקר: לאפיין את הפתוגנים הגורמים לבקטרמיה בתינוקות < 90 יום שהגיעו למיון עם חום, ולהשוות בין החיידקים המזהמים בקבוצה שמוגדרת כ-low-risk לעומת high-risk לפי קריטריוני רוצ`סטר.

שיטות: מחקר רטרוספקטיבי, דו מרכזי, שנערך ב: "דנה דואק" ו מחלקת הילדים ב- אסף הרופא. נסקרו תיקיהם הרפואיים של כל הילדים בגילאי 0-90 יום שאושפזו בין ה 1.1.2008-31.12.2015 עם חום>38 ובקטרמיה שנרכשה בקהילה.

התינוקות חולקו לקבוצת low-risk ול-high-risk ובוצעה השוואה בין הקבוצות מבחינת שכיחות הפתוגנים, סוג הזיהום והפרוגנוזה.

תוצאות: נכללו 120 תינוקות. 97 הוגדרו כ-high-risk ו-23 כ-low-risk. המחוללים השכיחים היו E. coli (35.8%) ו-Group B streptococcus(GBS) (32.5%), שניהם היו יותר שכיחים בגילאי 0-30 יום (p<0.001). החיידק S. pneumonia היה השלישי בשכיחותו (11.6%). זיהומים עם שלושת החיידקים שהוזכרו היו שכיחים יותר בקבוצת ה-high-risk (p<0.001).

מסקנות: E coli הוא הגורם השכיח ביותר לבקטרמיה בקבוצת הגיל הזו ו GBS ו S. pnemoniae אחריו וביחד הם אחראים לכ 78% מהמקרים.

רוב מקרי הבקטרמיה קרו בתינוקות שהוגדרו כ high risk ואלו שהוגדרו בסיכון נמוך היו עם פחות סיבוכים. GBS היה שכיח יותר בתינוקות הקטנים יותר ו S. pnemoniae בגדולים יותר (מעל גיל חודש), לא היו מקרי בקטרמיה עם L. monocytogenes. יש להביא ממצאים אלו בחשבון בבחירת הכיסוי האנטיביוטי האמפירי בתינוקות שמגיעים למיון עם חום בקבוצת הגיל הזו.

Amani Daoud
Amani Daoud








Powered by Eventact EMS