בליעת סיכת חיג`אב: ניהול רפואי של תופעה תרבותית מסוכנת ושכיחה

Dotan Yogev 1 Peri Milman 1,2 Mordechai Slae 1,2 Yaakov Berkun David Rekhtman 1 Saar Chashavia 1 Michael Wilschanski 1,2 Yaakov Berkun 1
1Pediatrics, Hadassah-Hebrew University Medical Center
2Pediatric Gastroenterology, Hadassah-Hebrew University Medical Center

מבוא: בליעת סיכת חיג`אב (Hijab pin ingestion) הינה תופעה נדירה בעולם המערבי אך שכיחותה בעלייה מתמדת נוכח שינויים דמוגרפיים וגאופוליטיים של שני העשורים האחרונים. הקווים המנחים לבליעת גופים זרים הקיימים כיום (NASPHGAN 2015) כוללניים ואינם מתייחסים באופן פרטני למקרה של בליעת סיכת חיג`אב. לבליעת סיכה מאפיינים ייחודיים המשפיעים על מהלכה בגוף, על סוגי הסיבוכים ושכיחותם ועל כן גם על אופן הניהול ומידת הדחיפות הנדרשת לביצוע פרוצדורת פולשניות. מאפייני בליעת סיכת חיג`אב כוללים: גיל - מרבית המקרים בגיל ההתבגרות, תכונות הסיכה - גוף מאורך בעל קצה חד וקצה כהה, ואופן הבליעה – כאשר הקצה הכהה מוביל בכמעט כל המקרים. בבית החולים של הדסה ניתן טיפול רפואי לאוכלוסייה מוסלמית גדולה ונרכש ניסיון רב בטיפול בבליעת סיכות חיג`אב.

שיטות: מחקר רטרוספקטיבי (2010-2017).

תוצאות: נמצאו 100 מקרי בליעת סיכת חיג`אב מתוך 1,026 מקרי בליעת גוף זר. גיל המטופלות 15 שנים בממוצע ומעל 95% בנות. חלוקת הסיכות במעיים בהגעה הייתה: 37 בקיבה, 27 במעי דק, 17 בקולון. בוצעו 19 אנדוסקופיות בשל stuck needle, 2 קולונוסקופיות וניתוח אחד. לא תועדו סיבוכים קשים. לא נמצאה קורלציה בין תסמינים קלים-בינוניים לסיבוכים. לא נמצא קורלציה בין הזמן עד ההגעה למיון למיקום הסיכה בהתייצגות.

מסקנות: ניתן לנהל את מרבית המקרים באופן שמרני. במקרה ונדרשת התערבות – אין הבדל בין התערבות מיידית להתערבות בתוך 24-48 שעות. יש צורך בהשגחה באשפוז ומעקב בצילומים חוזרים. במקרים של שחרור לקהילה יש להקפיד על מעקב רנטגני.

Dotan Yogev
Dotan Yogev








Powered by Eventact EMS