מבוא: אחד מתפקידיו של רופא הילדים הוא לאתר עודף משקל והשמנה במטופליו. הניסוח דרכו יתאר את מצבו הגופני של הילד יכול לעודד לטיפול, או דווקא להיות פוגעני ולסכל את התהליך. ממחקרים בודדים באנגלית עלה כי מונחים כגון "משקל" או "משקל לא בריא" הם המועדפים על הורים לילדים עם השמנה לתיאור מצבם הגופני של ילדיהם. טרם נבדק מהו המינוח המועדף בעברית.
מטרה: לאתר את המונחים הפוגעניים, ואת אלו המעלים מוטיבציה לשיפור הרגלי חיים, בקרב הורים לילדים עם השמנה.
שיטה: גובשה רשימה של 12 מונחים לתיאור עודף משקל על בסיס מאמרים קודמים באנגלית ושתי קבוצות מיקוד של אנשי מקצוע, הורים ובני נוער. קישור לשאלון אינטרנטי נשלח להורי מטופלים עם השמנה ממרפאתנו, אשר התבקשו לתת ציון בטווח 1-5 לכל מונח בהתאם להיותו רצוי, מוטיבציוני, סטיגמטי או מאשים.
תוצאות: המונחים שנבחרו לשאלון היו: שמן, כבד-גוף, מלא, שמנמן, גדול, משקל גבוה, עודף משקל, בעיית משקל, משקל גוף לא בריא, בעל אורח חיים לא בריא, BMI/מסת גוף גבוהה ובעל מידות גדולות. 33 שאלונים מולאו. 82% מההורים בחרו במונח "שמן" כפוגעני ביותר. מונח זה נמצא גם כמאשים וכסטיגמטי ביותר; המונח `בעיית משקל` נמצא במקום השני. המונחים הרצויים ביותר היו `עודף משקל`, `מדד מסת גוף גבוה`, `בעל אורח חיים לא בריא`, ו`משקל גוף לא בריא`. המונחים בעלי הציון הגבוה ביותר להגברת מוטיבציה היו `משקל גוף לא בריא`, `בעל אורח חיים לא בריא`, ו`עודף משקל`.
מסקנות: בקרב הורים לילדים עם השמנה, המונח "שמן" נמצא כפוגעני, כמאשים וכסטיגמטי ביותר מבין 12 מונחים בנושא משקל. המונחים המומלצים לשימוש הינם `משקל גוף לא בריא`, `בעל אורח חיים לא בריא`, ו`עודף משקל`.