בית האבות הספרדי מפעיל, כיום, שני אשכולות דיור לדיירים תשושים. בעתיד הקרוב אמורה להיפתח מחלקה סיעודית שתותאם אף היא לתפיסת האשכולות.
קשה לשנות את דפוסי החשיבה ולכן הוחלט על תהליך השתלמות והכשרה ארוכת טווח במטרה לשנות את עמדות העובדים ולהטמיע גישה חדשנית המתבססת על ההבנה שלדיירים זכות להתייחסות מכבדת והשמה במוקד את צרכיו, רצונותיו והאוטונומיה של הדייר תוך יצירת אווירה ביתית, מכבדת ככל הניתן והעצמת הצוות (גישה המתבססת על עקרונות ה green house אך מותאמת לארץ).
מטרות התכנית:
חיזוק התפיסה של האשכול כבית עבור הדיירים
העצמת הצוות וכיבוד הרצון והאוטונומיה של הדיירים
דיאלוג בין חברי הצוות המפעיל את האשכולות לצוות הבכיר ובינו לבין עצמו.
תהליך העבודה: התכנית כללה סדנא בת יומיים, מפגשים בני 3 שעות אחת לשבועיים במהלך 6 חדשים ולאחר מכן מספר מפגשים אחת לחודש לוודא הטמעת התהליך.
במקביל התקיימו מספר מפגשים עם הצוות הבכיר, חלקם רק עם הצוות הבכיר וחלקם בשילוב צוות האשכולות וכן ליווי אישי של מספר אנשי מפתח בצוות.
התכנית הונחתה על ידי 2 מנחות ולחלק מהמפגשים הוזמנו אורחים כמו מעצבת פנים, בעלי תפקידים בכירים מאגף הגריאטריה במשרד הבריאות ועוד.
להלן מספר שאלות וסוגיות פרקטיות שנידונו במהלך המפגשים:
מהם גבולות החופש של הדיירים? היכן עובר הגבול בין כיבוד רצון הדייר להזנחה? רפואה וטיפול מתגוננים – כחשש מבקרה. ההתנגשות בין התפיסה המוסדית לתפיסה הביתית, ביטויי השינוי, כמו: מעורבות הדיירים בקבלת החלטות, גמישות בשגרת האשכול, גבולות הבטיחות והביטחון ועוד.
נתאר בהרחבה את תהליך העבודה עם צוות האשכולות והצוות הבכיר תוך שימת דגש על תהליכי העבודה במשך 10 חדשי ההשתלמות. בעתיד קיימת תכנית להטמיע את הגישה במוסדות נוספים. התכנית מתבססת על התובנות שלמדנו מתהליך ההכשרה בבית האבות הספרדי תוך למידה והסקת מסקנות של הצוות אשר הנחה את התכנית.