תכנית הטיפול המשולב מתמקדת בגישת "התמקדות בלקוח" (Consumer-centered) המוכרת בארה"ב ובמדינות ה- OECD. הגישה המקצועית מדברת על מיקסום האוטונומיה והעצמאות של אנשים עם תלות פיזית ונתינת בחירה ושליטה על הטיפול האישי ושירותים אחרים בביתם. (Kodner, 2009).
הטיפול המשולב בזקן – (integrated care) מבטא גישה מקצועית של תיאום בין ארגונים ושירותים בקהילה באמצעות יחידת תיאום טיפול. ההתערבות כוללת בדיקת צרכים, קביעת תכנית טיפול מותאמת אישית, הנגשת השירותים ללקוח ועריכת מעקב אחר אספקתם ומיועדת לזקנים מוגבלים, הנמצאים בסיכון גבוה מבחינה רפואית-תפקודית-חברתית, חסרי עורף משפחתי, אשר מתמודדים עם ריבוי בעיות.
בישראל , כבמדינות אחרות בעולם קיים פיצול וחוסר תיאום בין משרדים, ארגונים ועמותות.. פיצול זה מקשה על ביסוס גישה הוליסטית ומקיפה של מתן מענים מתאימים
לפני כ 4 שנים חברו יחד השותפים קרן סיעוד-המוסד לבטל"א , השרות לאזרחים ותיקים-משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, משרד הבריאות, קופות החולים מכון ברוקדייל ואשל- ג'וינט במגמה לנסות וליישם פיילוט ברמה ישובית שיתן מענה הולם לפיצול במתכונת של "חליפה אישית למטופל".
תכנית הטיפול המשולב יצאה לדרך בפרה- פיילוט באשקלון במהלך 2014-2015 שנועד לבחון את הייתכנות של התכנית ולעצב מודל פעולה.
מיישום תכנית הפרה פיילוט באשקלון עלו החסמים הבאים: השקעת זמן ניכרת בהעברת מידע והעברת הפניות; יצירת עומס נוסף על מערכת השירותים הקיימת ; העדר תכנית מעקב.
המחקר המלווה של התכנית בוצע ע"י מכון מאיירס- ג'ויינט- ברוקדייל אשר מצא כי הערך המרכזי שמביאה התכנית הוא השילוב והשיתוף של שתי הפרופסיות – אח/ות ועובד/ת סוציאלי/ת .
לפני כשנה הורחב הפיילוט לארבע רשויות: המשך פעילות באשקלון וכניסה ל-3 רשויות נוספות- ירושלים (דרום העיר), נתיבות ומ.א. שדות נגב, תוך הרחבת השת"פ עם קופות חולים נוספות בנוסף לקופת חולים כללית. כיום אנו עומדים בפני הרחבה לצפון הארץ.
אחד מאתגריה של התכנית ומפתחיה הוא ההמשכיות ואפשרויות ההטמעה. הצעדים שננקטים:
הרחבת הפיילוט למיצוי הלמידה