הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

נרטיבים של זיקנה והזדקנות בעיתונות הישראלית: בין כלכלה ניאו-ליברלית להתארכות תוחלת החיים

עדית שביט
המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

מטרה: המחקר עוסק בהבנייתם של הזיקנה והזקנים בתרבות הישראלית באמצעות בחינתם של הנרטיבים הדומיננטיים העולים מהעיתונות היומית הישראלית בשלושת העשורים האחרונים, זאת בהתייחס לזיקה שבין שני תהליכים מרכזיים המאפיינים את החברה הישראלית בעשורים אלו: א. מגמה עולמית ומקומית של עלייה בתוחלת החיים האנושית, המביאה לאוכלוסייה הולכת וגדלה של זקנים. ב. מעבר מקיף ומעמיק של המדינה מדגם חברתי-כלכלי של "מדינת רווחה" לעבר מדיניות חברתית-כלכלית ניאו-ליברלית, המלווה בשינויים ערכיים, תפיסתיים ומעשיים מרחיקי לכת.

המחקר מצטרף לגישת הגרונטולוגיה הביקורתית הרואה בזיקנה ובהזדקנות תופעות תלויות הקשר אשר עיצובם והבנייתם מושפעים ממבנה החברה, הכלכלה והתרבות (המקומית והגלובלית). כמו כן, מתבסס המחקר על הפרדיגמה הנרטיבית הרואה את התרבות כמורכבת מעלילות מפתח אשר מכוננות ומעצבות את תפיסת המציאות של יחידים, אך גם ככאלה שאינן טבעיות ואובייקטיביות.

שיטות: המחקר עוסק בבחינה נרטיבית של הנרטיבים העולים מכלל הכתבות שהתפרסמו בעיתונות הישראלית היומית בשנים 1985-2015 בהתייחס לתופעת העלייה בתוחלת החיים ובהתייחס לזיקנה וזקנים.

ממצאים: מהשדה עלו נרטיבים שונים ואף סותרים לחלוטין המתקיימים במקביל בעיתונות הישראלית, בין היתר: נמצא מחד גיסא נרטיב המתאר את העלייה בתוחלת החיים ואוכלוסיית הזקנים הגדלה כאיום של ממש על עתיד האנושות בכלל ועתידה של החברה הישראלית בפרט בשלל רבדים ומאידך גיסא נמצא נרטיב המתאר מגמה זו בדיוק כהזדמנות אדירה לצמיחה כלכלית, ליעילות ולהתקדמות חברתית. באמצעות נרטיבים אלו ואחרים אצביע על הזיקות השונות שבין תרבות-כלכלה- זיקנה כפי שמתבטאות בהקשר הישראלי.

מסקנות: באמצעות פיענוח הנרטיבים השונים, המחקר עתיד לתרום להבנת שלל היבטיה של הזיקנה הישראלית, כגון: האופן שבו חווים זקנים את זיקנתם ברמה היומיומית ואת נוכחותם במסגרת החברתית המידית והישירה בה הם לוקחים חלק; על האופן שבו התפיסה הציבורית והחברתית הרווחת משפיעה על/ומשקפת את היחס לזקנים/ות ולזיקנה, דבר המשפיע בנוסף על קביעת מקומם החברתי ותפקידם החברתי של זקנים/ות בחברה הישראלית; על האופן שבו מתרגמות תפיסות והבניות אלה למדיניות חברתית-כלכלית של ממש כלפי זקנים וזקנות, הן ברמה המדינית והן ברמה המוניציפלית, בדמות תקציבים , חוקים, נהלים, הסדרים וכן הלאה.

עדית שביט
עדית שביט








Powered by Eventact EMS