מטרת העבודה
מחקרים מראים שהעלאת זיכרונות העבר תורמת לתפיסה חיובית יותר של האדם הזקן את עצמו ואת החיים שעברו. ישנן עדויות רבות לכך שהמוזיקה היא אמצעי יעיל שמעורר זיכרונות אוטוביוגרפיים, בנוסף לכך, למוזיקה יש גם את המאפיינים הייחודיים שעשויים לסייע בהבניה וארגון הזיכרונות האוטוביוגרפיים. מטרת המחקר הייתה למצוא דרך לעבוד עם אנשים בגיל הזקנה על יצירת סיפור חיים מוזיקאלי בהתבסס על מודל הפרזנטציה המוזיקאלית Amir, 2012)), כשהכוונה הייתה לאפשר להם לספר ולארגן את סיפור חייהם באמצעות המוזיקה, ולתרום בדרך זו לתחושת המסוגלות והיכולת שלהם וכך להעצים אותם ולהוסיף עניין ומשמעות לחייהם.
שיטות
מחקר זה התבסס על פרויקט בקהילה, תוך שימוש בפרדיגמה של מחקר פעולה שיתופי. ניתוח המידע שנאסף תוך שימוש במתודולוגיה של 'חקר מקרה' אפשרה בחינה לעומק של כל אחד מהמקרים, ובנוסף מציאת עקרונות ואפיונים משותפים לכולם, מה שהוביל לפיתוח מודל עבודה ליצירת סיפורי חיים מוזיקאליים עם אנשים בגיל הזקנה.
ממצאים
הממצאים כוללים זיהוי חמישה עקרונות משותפים שמאפיינים את בניית סיפור החיים המוזיקאלי, ופיתוח מודל עבודה שכולל ארבעה שלבים: 1) בשלב הראשון המטפל במוזיקה מבקש מהמשתתף להיזכר בקטעי מוזיקה משמעותיים שקשורים בתקופות חיים ו/או באירועי חיים מסוימים בעברו. 2) השלב השני כולל את מציאת קטעי המוזיקה והשמעתם למשתתפים. בעת ההאזנה למוזיקה המטפל במוזיקה מעודד את המשתתף לשתף בזיכרונות, וברגשות שמתעוררים בו בעקבות המוזיקה. 3) בשלב השלישי המטפל במוזיקה עורך את קטעי המוזיקה ברצף ע"פ בחירתו של המשתתף, ומוסיף קטעי קישור מילוליים שכוללים זיכרונות וסיפורים מן העבר (מוקלטים בקולו של המשתתף). שלב העריכה מסתיים בצריבת דיסק שכולל את סיפור החיים המוזיקאלי של המשתתף. 4) בשלב האחרון המשתתף בוחר בעדים פוטנציאליים להשמעת סיפור חייו (משפחה, חברים שכנים ועוד). ההשמעה בפני עדים נותנת הכרה, תוקף וחיזוק לסיפור החיים.
מסקנות
יצירת סיפור החיים המוזיקאלי תרם לשינוי בתפיסת המשתתפים את עצמם ואת החיים שעברו. ההשלמה והגאווה שחשו המשתתפים בחיים שעברו, והרצון להמשיך ולהשמיע את סיפור חייהם המוזיקאלי בפני אנשים נוספים תרמו לחיזוק והעצמה של המשתתפים בעיני עצמם ובעיני הדורות הבאים.