הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

ייצוג האדם המבוגר ותפקיד הסבא והסבתא באגדות ובספרות המיועדת לילדים

יואב ברגמן
בית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת אריאל בשומרון

מטרת העבודה: התהליך בו לומד הילד להכיר ולהבין את העולם הסובב אותו נשען במידה לא מבוטלת על הדרך בה המציאות מוצגת לו ומיוצגת על ידו. המחקר מראה כי כבר מגילאים צעירים ביותר, ילדים עשויים להפנים תפיסות שליליות של זקנה ושל זקנים בכלל, ושל הזקנים הקרובים אליהם בפרט. מטרת מחקר זה הינה לנסות ולעמוד על האופן בו האדם הזקן, הזר והקרוב, מיוצג באגדות עם ובספרות המיועדת לילדים. מטרה נוספת הינה לבחון האם קיימים הבדלים מגדריים בכל הקשור לדרך בה מיוצג הגבר המבוגר לעומת האישה המבוגרת באגדות עם ובספרות.

שיטות: המחקר כלל ניתוח ספרות ילדים מסורתית (כגון אגדות) ומודרנית (לדוגמא, "הקוסם מארץ עוץ"), תוך בדיקת האופן בו מיוצגות הדמויות הזקנות המופיעות בטקסטים אלה. כמו כן, הושם דגש על בחינת ההבדלים בין גברים ונשים בספרות זו.

ממצאים: מתוך הבדיקה עולה, כי במהלך העשורים האחרונים ניתן להצביע על מגמה לפיה סבים וסבתות מוצגים בצורה פחות סטראוטיפית ושלילית בספרות ילדים. עם זאת, מגמה זו אינה חד-משמעית . כך למשל, בהקשר המגדרי, נמצאו, בעיקר בספרות המסורתית, אך גם בספרות המודרנית יותר, מספר תמות מרכזיות המדגימות כיצד האישה הזקנה מיוצגת בצורה שלילית לעומת הגבר. לדוגמא, בעוד שהסב מיוצג לרוב כאיש פעיל העוסק בפעילויות פיזיות עם נכדיו, הסבתא מתוארת במקרים רבים כאשה פסיבית. המחקר מרחיב אודות ממצאים אלה ובודק כיצד הם יכולים להוביל את הילדים של ימינו, מתוך התכנים הנגישים להם, להפנים ייצוג שלילי של האדם הזקן בכלל, ושל סביו בפרט.

מסקנות: לאור החשיבות הרבה של תכנים המיועדים לילדים בכל הקשור לעיצוב השקפת עולמם, מספק מחקר זה תובנות חשובות אודות האופן בו תכנים אלה עשויים להשפיע כיום על תפיסת הזקנה ועל קשרים בין-דוריים בקרב ילדים.

יואב ברגמן
יואב ברגמן








Powered by Eventact EMS