מטרת העבודה: האפוטרופוס הכללי הוא הגורם שהוסמך לפקח על פעולתם של אפוטרופוסים שמונו ע"י בתי המשפט, בדגש על ניהול רכושם של האנשים להם מונו לשמש כאפוטרופוסים ובהיבטים נוספים של הטיפול באדם.
בשנים האחרונות חלו בעולם תמורות בכל הנוגע לעצם השימוש באפוטרופסות ולהגבלות החוקיות והמעשיות על כשרותם המשפטית של אנשים עם מוגבלויות; זאת, הן ברוח עקרונות חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו והן ברוח עקרונות האמנה לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות אשר מדינת ישראל חתמה עליה בשנת 2012. גם בישראל החל שינוי תודעתי אשר הניע פיתוח מנגנוני הגנה ותמיכה חלופיים למנגנון האפוטרופסות ועקרונות מנחים, שיש בהם כדי להגן על האדם הנזקק לכך ולסייע לו, תוך פגיעה מידתית בזכויותיו ובחירותו. מטרת העבודה היא להציג את פעולת האפוטרופוס הכללי על מנת לענות לצרכים המשתנים.
שיטה: סקירה של המנגנונים שפותחו ומפותחים בשנים האחרונות על ידי האפוטרופוס הכללי הן בתחום האפוטרופסות והן בתחום החלופות לאפוטרופסות.
ממצאים: מספר שינויים חלו בעבודתו של האפוטרופוס הכללי, בין היתר בהיבטים אלה:
מסקנות: לצורך פיתוח המנגנונים החדשים הרחיב האפוטרופוס הכללי את מערך הפיקוח ובייחוד את היחידה הארצית לפיקוח על אפוטרופוסים ופועל במרץ לביצוע כל המשימות הנלוות לכך. הפעולות מחייבות יצירת שיתופי פעולה ברמה המקומית וברמה הארצית, ובין היתר עלה צורך להקים צוות בין-משרדי לתחום האפוטרופסות וחלופות לתמיכה ולהגנה על בגירים על מנת לבחון בחינה מעמיקה את מבנה ויעילות השירות הציבורי בתחומים אלה.