הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

איך ניתן לספר סיפור חיים באמצעות המוזיקה?

נעמי לוי אבי גלבוע אהוד בודנר
המחלקה למוזיקה אוניברסיטת בר אילן

מטרת העבודה: הזיכרונות האוטוביוגרפיים מכילים אפיזודות גרעיניות משמעותיות בחיי האדם והם הבסיס ליצירת נרטיב אישי שבאמצעותו האדם מייצג את עצמו. מחקרים רבים מצביעים על כוחה של המוזיקה בהעלאת זיכרונות אוטוביוגרפיים בקרב אוכלוסיית הזקנים. בתחום התרפיה במוזיקה עם זקנים נעשה שימוש במוזיקה ככלי להעלאת זיכרונות אוטוביוגרפיים, אך עדיין לא נעשה שימוש במודל מאורגן ושיטתי שמטרתו לסייע לזקנים לבנות סיפור חיים באמצעות קטעים מוזיקליים. מטרותינו היו: 1.לבחון באיזה אופן ניתן לשזור את הזיכרונות המוזיקאליים הנפרדים וליצור פסקול רציף שמייצג את סיפור החיים בהתבסס על מודל הפרזנטציה המוזיקאלית שפיתחה דורית אמיר Amir, 2012)). 2. לזהות את העקרונות המאפיינים את יצירת סיפור החיים המוזיקאלי.

שיטה: מחקר זה התבסס על פרויקט בקהילה, תוך שימוש בפרדיגמה של מחקר פעולה שיתופי. ניתוח המידע שנאסף תוך שימוש במתודולוגיה של 'חקר מקרה' הוביל לבחינה מעמיקה של תהליך יצירת סיפור החיים ומציאת העקרונות המשותפים המאפיינים את יצירת הנרטיב, כמו גם יכולת לעמוד על השוני והייחודיות של כל אחד מהסיפורים שנוצרו.

ממצאים: הממצאים מתמקדים בחמישה עקרונות שמאפיינים את בניית סיפור החיים המוזיקאלי: עקרון יצירת הנרטיב (יצירת סיפור החיים המוזיקאלי), מקום המוזיקה והמילים ביצירת סיפור החיים המוזיקאלי, אפקט האדווה, working through, ואפקט ההדהוד. בהרצאה יוצגו דוגמאות שימחישו את העקרונות הייחודיים ליצירת סיפור חיים מוזיקאלי, וכמו כן יוצגו תרשימים שיבהירו את הייחודיות של כל אחד מסיפורי החיים.

מסקנות: הממצאים מצביעים על היתרונות הייחודיים של השימוש במוזיקה כאמצעי ליצירת סיפור חיים, ועל הערך העצום הטמון בעבודה מסוג זה עבור משתתפים בגיל הזיקנה. העדויות הללו מחזקות גם את הצורך להמשיך ולפתח את הנושא כדי שיהיה נגיש יותר לשימוש עבור מטפלים שעובדים עם אנשים בגיל הזיקנה.

נעמי  לוי
נעמי לוי








Powered by Eventact EMS