הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

סקירת חיים כהתערבות טיפולית בסוף החיים

שירלי אלון שרה כרמל
המחלקה לבריאות הציבור והמרכז הרב-תחומי לחקר הזקנה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

מטרה: הספרות המקצועית והניסיון הקליני מראים, כי סקירת חיים עצמית הינה תופעה שכיחה וטבעית בקרב אנשים המתמודדים עם מצב מאיים על חיים, כמו במהלך ההזדקנות או בעת התמודדות עם מחלה סופנית. נמצא, כי סקירת חיים כתהליך מכוון טיפולי השפעה מיטיבה באופן משמעותי יותר מאשר ביצוע סקירת חיים עצמית. זאת הודות להזדמנות להעמיק את העיבוד ולנתבו להעצמת ההתפתחות האישית. לאור זאת, מטרת המחקר הראשונה הייתה לבחון את השפעתה של סקירת חיים טיפולית (Life Review Therapy - LRT) על התפתחותם האישית ורווחתם הנפשית של אנשים המתמודדים עם מחלה סופנית. מטרה נוספת הייתה לבחון באופן השוואתי את השפעת הטיפול על זקנים לעומת מבוגרים צעירים, בשל היותם בשלבים שונים של התפתחות פסיכולוגית.

שיטה: במחקר השתתפו 174 נבדקים, כשמחציתם מבוגרים צעירים (גילאי 37-61) ומחציתם זקנים (גילאי 69 ואילך). הנבדקים מילאו סדרת שאלונים, המודדים רווחה נפשית (דיכאון, הערכה עצמית, שביעות רצון מהחיים, חרדת מוות ומיתה ורמת הרצון לחיות), וכן, התפתחות אישית (משמעות, שלמות אגו ותבונה). בהמשך, קבוצת ההתערבות קיבלה כ- 6 מפגשי LRT ואילו בקבוצת הביקורת התקיימו מפגשי מעקב. ההתערבות הטיפולית הייתה פרטנית והתבססה על מודל אינטגרטיבי. לאחר הסיום, השיבו נבדקי 2 קבוצות המחקר על אותה סדרת שאלונים ושוב, כעבור שלושה חודשים.

ממצאים: מן הממצאים שהתקבלו ניתן להסיק, שכגישה טיפולית, ה- LRT הינו משאב לפיתוח תחומים הנוגעים להתפתחות האישית: תחושת משמעות, שלמות אגו ותבונה, הן בטווח הקצר והן בטווח הרחוק. עם זאת, לא נמצא כי ל- LRT השפעה מיטיבה על הרווחה הנפשית.

מסקנות: כללית, נראה שסקירת חיים טיפולית מהווה כלי טיפולי יעיל המתאים לזקנים וצעירים המתמודדים עם מחלה סופנית. הממצאים הספציפיים של המחקר עשויים לסייע בהתוויית תכניות טיפול לחולים בהתאם לתסמיניהם הנפשיים הייחודיים.

שירלי  אלון
שירלי אלון








Powered by Eventact EMS