מטרת המחקר: האפשרות לקיום בו-זמני של חוויות חיוביות ושליליות רלוואנטית במיוחד להתמודדות עם אתגרי הבגרות והזיקנה (Carstensen et al., 2011), כמו גם להתמודדות של הומוסקסואלים וביסקסואלים עם האתגרים הייחודיים להם (Shenkman & Shmotkin, 2011). עבודה אמפירית זאת בוחנת את התפקיד של הקיום המשותף של חוויות חיוביות ושליליות, המכונה גמישות פסיכולוגית, לבריאותם הפיזית והנפשית של הומוסקסואלים, ביסקסואלים והטרוסקסואלים לאורך טווח החיים.
שיטה: בדגימת מטרה שכיוונה לאוכלוסיות של גברים הומוסקסואלים וביסקסואלים בבגרות ובזיקנה, נדגמו 446 הומוסקסואלים ו-148 ביסקסואלים בגילאי 18-85, שהותאמו ל-455 הטרוסקסואלים בעלי מאפיינים סוציו-דמוגרפיים מקבילים. המשתתפים מילאו שאלון מקוון בו דיווחו על בריאותם הנפשית והפיזית.
ממצאים: לאחר פיקוח על משתנים סוציו-דמוגרפיים, הומוסקסואלים וביסקסואלים הראו רמות גבוהות יותר של תרחישי עולם עוין (דימויים של איומים קיומיים לשלמות הפיזית והנפשית) בהשוואה להטרוסקסואלים. בנוסף, הומוסקסואלים וביסקסואלים הראו רמות גבוהות יותר של סימפטומים דיכאוניים ורגש שלילי לצד רמות גבוהות יותר של רגש חיובי בהשוואה להטרוסקסואלים מקבילים. נראה אם כן, שהומוסקסואלים וביסקסואלים, המשתייכים לקבוצות מיעוט, מקיימים ניגודיות פנימית ומחזיקים בחוויות שליליות לצד חיוביות, מצב המוגדר כגמישות פסיכולוגית. בקרב הומוסקסואלים, ביסקסואלים והטרוסקסואלים, גמישות פסיכולוגית (שנמדדה כרמות מקבילות של חוויות שליליות וחיוביות, כמו רגש חיובי ורגש שלילי) הייתה קשורה לבריאות פיזית ונפשית טובה יותר כאשר תרחישי העולם העוין היו גבוהים יותר. נראה אם כן, שנוכח קושי ומצוקה, גמישות פסיכולוגית הופכת רלוואנטית יותר לבריאות פיזית ונפשית. ממצא זה היה משמעותי יותר בקבוצות ההומוסקסואלים והביסקסואלים, בהשוואה להטרוסקסואלים המקבילים להם. מכאן, התברר כי לגמישות פסיכולוגית תפקיד משמעותי יותר בקיום בריאות פיזית ונפשית בקבוצות מיעוט אלו.
מסקנות: ממצאי המחקר מצביעים על התפקיד האדפטיבי של גמישות פסיכולוגית מול איומים קיומיים, ובפרט בקבוצות מיעוט הניצבות בפני קושי ומצוקה ייחודיים. ממצאים אלה עשויים לאפשר לחוקרים ולמטפלים לבחון וליישם את הגמישות הפסיכולוגית ככלי חשוב להסתגלות לאתגרים אישיים וחברתיים לאורך טווח החיים.