מטרת המחקר: המחקר המוצג בהרצאות מושב זה מתמקד במבוגרים (בני 50 ומעלה), החיים תחת הנטל של טראומה או לחצים חברתיים. הנחת המחקר היא, שההזדקנות מחזקת אמונות עצמיות הקשורות לאיומים ממשיים או פוטנציאליים, ולכן מחזקת את הבולטות של תרחיש העולם העוין (הדימוי שיש לאדם אודות איומים ממשיים או פוטנציאליים על חייו, או, בהרחבה, על שלמותו הפיזית והנפשית). למרות זאת, יש עדות רחבה לכך שאנשים זקנים מצליחים לרוב לחיות חיים נורמליים, גם בתקופה של ירידה תפקודית ואובדן. לאור זאת, מטרת המחקר היא לבדוק בהרחבה נתיבי הזדקנות מאתגרים במיוחד, היכן שהיכולת לחפש את האושר הופכת למבחן קשה של חוסן נפשי, או שמא של פגיעוּת.
שיטה: המחקר מסתמך הן על נתונים ארציים שנאספו עבור הסקר הישראלי של SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) והן על מדגמים של קבוצות ייחודיות באוכלוסייה הישראלית. לצד מדדים שונים של בריאות פיזית ונפשית, המשתתפים מילאו שאלונים הבודקים את תרחיש העולם העוין וכן משתנים המאפיינים את סוג התנסויות החיים הייחודיות לכל מדגם.
ממצאים: נתונים על צורות התמודדות פסיכולוגיות התקבלו בכל מדגם מהקשרים בין תרחישי העולם העוין (גם בהיבט של התקשרות שלילית וגם בהיבט של התקשרות חיובית ביחס לייצוגי העולם העוין) לבין המשתנים המאפיינים את סוג התנסויות החיים הייחודיות לכל מדגם: מטריצה של הגדרות עצמיות למצב העוני במדגם העניים (הגדרה אובייקטיבית, סובייקטיביות והתנהגותית), תופעת האבל המורכב במדגם ההורים השכולים, דימוי הגוף במדגם הנכים, ומידת הקבלה והחשיפה העצמית של הנטייה המינית במדגם ההומוסקסואלים.
מסקנות: הממצאים השונים, שדווחו בכל חמש הרצאות המושב, מחזקות נקודות ראות דינאמיות ודיאלקטיות, שלפיהן האדם מעורב באופן תמידי ביחסי-גומלין פעילים בין מערכות מקדמות אושר (במיוחד רווחה סובייקטיבית ומשמעות בחיים), לבין תרחיש העולם העוין. יחסי גומלין אלה מטפלים בגורמים ניגודיים המייצגים, בו זמנית, פגיעוּת וחוסן. המחקר חותר לזהות את המנגנונים הפסיכולוגיים המאפשרים איזון אדפטיבי ככל האפשר בתנאי חיים בלתי-יציבים של הזדקנות והתנסויות חיים קשות.