רקע:
בישראל, פותחו, במהלך העשורים האחרונים, שירותים מרכזיים כדי לתת מענה לצרכיהם של זקנים מוגבלים הגרים בקהילה ומשפחותיהם, מתוך כוונה ליצור רצף טיפולי ולקדם את איכות השירותים הניתנים לזקן. העיקריים והמקיפים ביותר ביניהם הינם: שרותי חוק ביטוח סיעוד, מרכזי היום והקהילות התומכות. (בנוסף לשירותים נוספים כגון מועדונים, מועדוני מופת, בתים חמים ועוד).
במקביל חלה התפתחות בשירותי הבריאות בקהילה, והעמיק והתרחב תפקידן של היחידות לטיפול ביתי ולרצף הטיפול, בקופות החולים השונות.
למרות ההתפתחות המשמעותית כמתואר למעלה, קיים פיצול במערכות השירותים לזקנים בישראל, הן מבחינת המדיניות ועקרונות הטיפול, הן מבחינת האחריות המיניסטריאלית והן מבחינת המיקום הגיאוגרפי, פועל יוצא מכך הוא שאנשי מקצוע ואוכלוסיית הזקנים ובני משפחתם מצביעים על קושי לקבל טיפול כוללני בזקן, חוסר תאום בין השירותים, חוסר ידע רלוונטי לגבי השירותים הקיימים ולמי לפנות בשעת משבר ומצוקה. פער זה בא לידי ביטוי בפרט בקרב אוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים ובחתך סוציודמוגרפי נמוך.
התהליכים:
כללית מובילה מזה שנים מודלים שונים לטיפול בחולים בעלי ריבוי תחלואה כרונית עם תוצאות מרשימות המדגישות את חשיבות האינטגרציה בין המשאבים הפנים וחוץ ארגוניים בקהילה.
מודל הטיפול המשולב הנוכחי, הינו בדגש על מטופלים להם צרכים מרובים בתחום הפסיכוסוציאליים, וממשקים לתחום הבריאות. התוכנית מאפשרת היכרות מעמיקה בין כלל המשאבים הקיימים במדינה לטובת הקשישים, שילוב בין גורמים מקצועיים, ניצול מושכל של כל המשאבים הקיימים במדינה בהתאם לצורכי המטופל. יצירת ממשקי עבודה ותקשורת ,סיוע והנגשה של שירותים למטופל ובני המשפחה, בניית תכנית טיפול לאוכלוסיות החלשות ביותר שבמסגרות הטיפול הקיימות.
משאבי כוח אדם וזמינות הצוות הנדרש- לא תמיד מספיקים כדי לקיים בירור מעמיק, יישום התוכנית ומעקב אחר תוצאי הטיפול.
התוכנית מתבססת על שרות של "תיאום טיפול" – אח/ות ועובד/ת סוציאלי/ת, בהנחה שהספקת מגוון שירותים מתואם ומונגש עבור הזקן ע"י גורם מרכזי מתכלל והמותאם אישית, ובאופן מדויק, לזקן ולצרכיו, תאפשר לזקנים מוגבלים להמשיך את חייהם בביתם ובקהילה, ובאיכות חיים טובה ככל שניתן. שילוב של עבודת אח/ות הקופה שמכיר/ה את כל המשאבים הקיימים בקהילה ועובד/ת סוציאלית ברווחה שמכיר/ה את כלל השירותים ברווחה, מאפשרים חשיבה, תכנון וניצול מיטבי בין כל השירותים וכתובת למטופל ובני המשפחה.