כנס מהות 2018

למידה בתפר שבין הכשרה לפרקטיקה: ארועים משדה ההכשרה כפי שמשתקפים בפורום למידה קבוצתי בקורס "יחסי הורים-מחנכים"

ד"ר מירית שרון
האקדמית גורדון לחינוך חיפה

מטרתו של מחקר זה הינה להתחקות אחר נקודת מבטם של סטודנטים כלפי סוגיית הקשר בית משפחות למערכת החינוך, כפי שהם חווים במסגרת הכשרתם המעשית בבתי- הספר.

בספרות המחקרית נמצא כי יש לזמן לפרח ההוראה למידה הוליסטית ורפלקטיבית ( אלטשולר- אזרחי,2014) לאור חוסר ודאות וסערת רגשות הטמונים בקשר בין הבית לבין בית-הספר ( פרידמן, 2011 ). כמו-כן מודגש היעדר למידה מעשית חוויתית הנשענת על תפיסה הרואה בהורים שותפים ולא אויבים (כהן, 2009) וכי הכישורים הנדרשים לעבודה מיטבית עם המשפחות ניתנים לפיתוח כבר בשלב ההכשרה.

לצורך המחקר נותחו 120 ארועים שהועלו על ידי הסטודנטים לפורום למידה מקוון כ"בנק מקרים". לקראת סיום הקורס, נותחו שוב אותם ארועים יחד עם ההסטודנטים כאשר הם מצויידים בעוגנים תיאורטיים ומחקריים ובכלים פרקטיים שרכשו בקורס.

ניתוח המקרים חושף כי הסטודנטים עדים למתח ניכר בין בית הספר והמשפחה, בעיקר כצופים מן הצד ו/או כמיודעים על ידי המורה המאמנ/ת. הם מתקשים להימנע מסובייקטיביות ומשיפוטיות ונוטים "לקחת צד" בעיקר לטובת המורה. ניתוח אותם מקרים לקראת סיום הקורס מצביע על מגמה של שינוי ביכולת הבנתם של הסטודנטים כלפי המניעים והתגובות של כל אחד מהצדדים המעורבים.

חשיבותו של מחקר זה הינה בניסיון להבין את מוקדי החיכוך והקושי לצד העוגנים לשיתוף פעולה מיטבי בין המשפחה ומערכת החינוך. הכשרת הקרקע לתפיסות של שיתוף ולא של האשמה, תורמת להעצמת תפקיד המורה וההורה מתוך ראייה מערכתית. לממצאי המחקר השלכות לגבי תכנון קורסים העוסקים בנושא בהשכלה הגבוהה, ולגבי תפקיד המורה המאמנ/ת כדמות לחיקוי וכמקור ללמידה עבור הסטודנטים בהבניית בסיס לשיח תקשורתי מקדם בינם לבין משפחות תלמידיהם בהמשך דרכם.

מקורות

אלטשולר אזרחי, ו` (2014) . יש עם מי לדבר? הכשרת מורים לקשר מיטבי עם הורים. בימת דיון 53. תל-אביב: מופ"ת. 58-51

כהן, ר` (2009). מהורים שקופים להורים מנהיגים. בתוך: י` הרפז ( עורך) הד החינוך, התערבות מעורבות: הורים הכח החדש. 7, 48-42.

פרידמן, י` (2011). יחסי בית ספר – הורים בישראל. עיונים במנהל ובארגון החינוך, 32, 267-237 .









Powered by Eventact EMS