מטרת מחקר זה הינה לבחון מהם הגורמים הקשורים למידת שביעות הרצון של מנהלים, מורים והורים מבית-הספר. נקודת המוצא הינה ההנחה, כי כאשר צוות בית-הספר וההורים שבעי רצון מבית-הספר, הדבר עשוי להשפיע לטובה על התנהלות בית-הספר, לא רק מבחינת הישגי התלמידים ורווחתם אלא גם מהיבט השותפות החינוכית עם ההורים, ההופכת להיות תשתית ארגונית המסייעת לשני הצדדים להתמודד עם מצבי קונפליקט בעזרת הידברות ומחויבות הדדית (אדלר ופישר, 2008; כצנלסון, 2014; ריטבו, לוק וברג, 2017).
על מנת לבחון הנחה זו, נאמדו שלושה מודלים של רגרסיה לינארית היררכית: מודל מנהלים (678=n) ומודל מורים (16,840 מורים מתוך 770 בתי ספר) המבוססים על נתוני מיצ"ב תשע"ו ברמה הבית ספרית, ומודל הורים (2017 הורים מתוך 1447 בתי-ספר) המבוסס על נתוני סקר עמדות הורים תשע"ו ברמת הפרט. לכל מודל הוכנסו גורמי רקע שונים, כדוגמת רקע חברתי-כלכלי של בית-הספר ושלב חינוך, וגורמי אקלים, כדוגמת שותפות הורים בבית-הספר ושביעות רצון באי בית-הספר. בנוסף, לכל מודל הוכנסו משתנים ייחודים לאוכלוסיית המודל, למשל סגנון הניהול של מנהל בית-הספר לפי תפיסת המורים או גורמים שלתפיסת מנהל בית-הספר מפריעים לניהול תקין.
מהמחקר עולה, כי אחד מגורמי הסביבה המשמעותיים ביותר לניבוי שביעות הרצון של הצוות החינוכי, מורים ומנהלים, הוא הקשר בין ההורים לבית-הספר. זאת ועוד, כל עוד הקשר עם ההורים הוא חיובי, מעורבות ההורים בבית-הספר הנה מבורכת. לעומת זאת, כאשר הקשר עם ההורים נתפס כשלילי, מעורבות ההורים בבית-הספר הופכת להתערבות הורים ומכאן, נתפסת כמפריעה. מנקודת מבטם של ההורים נמצא, כי גם לתפיסתם הקשר עם בית הספר חשוב, אם כי במידה פחותה מחשיבות הקשר של בית הספר עם התלמיד (למשל, הוראה ברורה ויחסי קרבה ואכפתיות). מכאן, שלא רק שהקשר בין ההורים לבית-הספר הינו גורם משמעותי למידת שביעות הרצון של הצוות החינוכי וההורים, אלא שישנה משמעות גם לטיב הקשר. יחד עם זאת, נראה כי קיים הבדל בין תפיסת אנשי הפדגוגיה לבין תפיסות ההורים בכל הקשור לאופן ביטויה של השותפות החינוכית.
למעשה, המחקר מבסס ומדגיש את חשיבות הקשר בין בית-הספר להורים לשביעות הרצון של מנהלים ומורים מעבודתם ושל הורים מבית-הספר של ילדם, כל זאת מעבר לגורמים חברתיים-כלכליים. בנוסף, ההבנה כי קיים פער בין תפיסת אנשי הפדגוגיה להורים באשר לאופן ביטויה של השותפות החינוכית, עשויה לסייע לקיומה של תקשורת וניהול שיח מוצלחים יותר בין שני הצדדים, בפרט ברגעי משבר.
ביבליוגרפיה
אדלר, ח., ופישר, ג. (2008). תפיסת תפקידו של מנהל בית הספר במדינת ישראל, דו"ח ועדה מקצועית לגיבוש המלצות למדיניות משרד החינוך, אבני ראשה – המכון הישראלי למנהיגות בית ספרית. נדלה מ: http://www.avneyrosha.org.il/Role/Documents/Principal_role.pdf
כצנלסון, ע. (2014). קשר בין הורים ומערכת החינוך של ילדיהם. פסיכואנליטיקה, עע` 40-45.
ריטבו, ב., לוק, ע., וברג, א. (2017). שותפות חינוכית בין צוותי החינוך לבין ההורים - מהלכה למעשה. מסמך מדיניות ועקרונות עבודה. השירות הפסיכולוגי ייעוצי (שפ"י).