כנס מהות 2018

תפיסות הצוות הבית ספרי את מקומה של המשפחה במתן התאמות לתלמידים עם לקויות למידה: קשיים ודרכי התמודדות

שוע אנגלמן
מכללת תלפיות, חולון

הרצאה זו היא חלק ממחקר שעסק בניתוח איכותני של תפיסות הצוותים הבית ספריים את מדיניות הטיפול של משרד החינוך בתלמידים עם לקויות למידה בשנים 2017-2014. מדיניות זו התמקדה בשינוי ההסדרים למתן "התאמות" בדרכי ההיבחנות לאותם תלמידים ומכאן כינויה "מדיניות ההתאמות". במחקר רואיינו 20 אנשי צוות הקשורים למתן ההתאמות (מורות, יועצות חינוכיות, רכזות התאמות ומנהלים) מ 5 תיכונים המייצגים חתך נרחב של החברה הישראלית (ממלכתי, ממ"ד, התיישבותי וערבי). המחקר התמקד בהצגת הבעיות המקצועיות המרכזיות בהן נתקלו הצוותים במסגרת יישום המדיניות ובאסטרטגיות התמודדות המרכזיות בהן נקטו.

ממצאי המחקר המרכזיים הם: למרבית אנשי הצוות תפיסות שליליות כלפי מדיניות ההתאמות, אף כי הם מבינים את הצורך והרציונל שבבסיס המדיניות ואף חווים הצלחות נקודתיות בקידום התלמידים. בהרצאה הנוכחית נתמקד באחד הקשיים המרכזיים שאנשי הצוות נתקלו בהם: עומס רגשי בהליכי קבלת ההחלטות ומתן ההתאמות הכרוכים בלחצים ובעימותים עם הורים ותלמידים, ומועצמים בשל נהלים עמומים נעדרי משאבים מספקים.

בהרצאה נדון באופני הביטוי ובהשלכות העימותים הללו על תפיסות, תחושות, חוויות, והתפקוד המקצועי של הצוותים הבית ספריים (כל אחד לפי זהותו המקצועית) בכלל, ובפרט כמיישמי המדיניות החינוכית. כן יוצגו ממצאים אודות דרכי התמודדות מרכזיות שהעלו המרואיינים עם התופעות הללו: שיתוף ההורים והתלמידים בהליך מתן ההתאמות ופיתוח תהליכי הסברה במטרה להגביר את האמון בין הצדדים. לבסוף נחתום בהשלכות המחקר על תכנון מדיניות טיפול ושילוב אפקטיבית של תלמידים עם לקויות למידה במסגרת הרגילה.המחקר הנוכחי מתייחד בכך שהוא מציג דילמות ודרכי התמודדות של צוותים חינוכיים עם עומס ולחץ הנגרמים בעטיה של תופעה שאין לה אח ורע בספרות המחקרית: אחוז ניכר של מבקשי התאמות בדרכי הלמידה וההיבחנות, מעבר לשיעור המקובל בעולם.









Powered by Eventact EMS