תופעת לקויות הלמידה והפרעות הקשב וריכוז נחקרה רבות ביחס למרכיביה הגנטיים ולהתמודדות הסוציו-חברתיים והרגשיים של הלוקים בה על פני מעגלי החיים. מעטים המחקרים שבחנו את הלקות בהקשר המשפחתי. הרצאה זו מבוססת על מחקר שעסק בהיבט הבין-דורי של הלקות (ורד, 2015), ותתמקד במערך המשפחתי כגורם משפיע על הצלחתם של ילדים בעלי לקויות למידה במסגרת החינוכית הפורמלית.
המחקר בחן את סיפורם של משפחות בעלות שלושה דורות בעלי לקויות ובכולם עלה הקושי והחשש במפגש עם דרישות מערכת החינוך. כל דור מתמודד לאורך חייו עם לקויות הלמידה שלו עצמו, ומגויס כאשר הדור הבא נכנס למערכת החינוך. החשש מכישלון, יצר צורך בגיבוש אסטרטגיות אישיות להתמודדות אשר יחד עם הלקויות יוצרות הקושי, עוברות גם הן מדור לדור ומייצרות הצלחה.
המחקר מצא שלושה מאפייני נרטיביים משפחתיים השונים ביניהם במוקד ההשקעה ובמסרים המעצבים את ההתנהלות עם הלקות ביחס למערכת החינוך ולנורמה החברתית- לימודית:
תרומתו האופרטיבית של מחקר זה היא:
הדרך המיטיבה להתמודד עם מורכבות הלקות מחייבת הכרה בשלושת המושפעים המרכזיים והדיאלוג ביניהם; הילד, משפחתו ומערכת החינוך.
מקורות:
ורד, ע. (2015). העברה בין-דורית של דפוסי התמודדות: מקומה של המשפחה בהצלחתם של מבוגרים בעלי לקויות למידה. עבודה לתואר דוקטורט בפילוסופיה, אוניברסיטת חיפה, בית הספר לעבודה סוציאלית.