כנס מהות 2018

העברה בין-דורית של דפוסי התמודדות: המשפחה כגורם משפיע על הצלחתם של ילדים לקויי למידה במסגרת החינוכית הפורמלית

עינב ורד
אוניברסיטת חיפה

תופעת לקויות הלמידה והפרעות הקשב וריכוז נחקרה רבות ביחס למרכיביה הגנטיים ולהתמודדות הסוציו-חברתיים והרגשיים של הלוקים בה על פני מעגלי החיים. מעטים המחקרים שבחנו את הלקות בהקשר המשפחתי. הרצאה זו מבוססת על מחקר שעסק בהיבט הבין-דורי של הלקות (ורד, 2015), ותתמקד במערך המשפחתי כגורם משפיע על הצלחתם של ילדים בעלי לקויות למידה במסגרת החינוכית הפורמלית.

המחקר בחן את סיפורם של משפחות בעלות שלושה דורות בעלי לקויות ובכולם עלה הקושי והחשש במפגש עם דרישות מערכת החינוך. כל דור מתמודד לאורך חייו עם לקויות הלמידה שלו עצמו, ומגויס כאשר הדור הבא נכנס למערכת החינוך. החשש מכישלון, יצר צורך בגיבוש אסטרטגיות אישיות להתמודדות אשר יחד עם הלקויות יוצרות הקושי, עוברות גם הן מדור לדור ומייצרות הצלחה.

המחקר מצא שלושה מאפייני נרטיביים משפחתיים השונים ביניהם במוקד ההשקעה ובמסרים המעצבים את ההתנהלות עם הלקות ביחס למערכת החינוך ולנורמה החברתית- לימודית:

  1. "אהבה, קבלה ותמיכה" – משפחות שאינן מקבלות את המסגרת החינוכית כפי שהיא; תופסות את התפקיד ההורי כתמיכה וליווי לילד, תוך פיתוח כלים להצלחה המכירים בחירותו של הילד להיות מי שהוא (לעיתים נדמה הן מבקשות להגן על הילד מפני המערכת).
  2. "השקעה בכל מחיר" - משפחות קונפורמיסטיות למערכת; דורשות מהילד השקעה בלתי נלאית לשם הצלחה עפ"י הקונבנציה, ללא הנחות/התאמות המתחשבות בלקות.
  3. "חיפוש הדרך האישית" - משפחות המשתפות פעולה באופן יצירתי ומותאם עם המערכת; ההורים, המערכת והילד הופכים למערך-משולש אופרטיבי, המייצר עבור הילד מרחב מותאם ללמידה משמעותית.

תרומתו האופרטיבית של מחקר זה היא:

  1. הכרה בחשיבות ההעברה הבין-דורית של החוסן לצד המרכיב הגנטי של הלקויות.
  2. מרכזיותם של ההורים (בעלי הלקות בעצמם) כשותפים בתהליך חיפוש דרכי התמודדות מותאמות לילד. תפיסתם את הלקות משפיעה על אופי שיתוף הפעולה של הילד עם המערכת.
  3. הרחבת הידע ביחס למעגלי ההשפעה של לקות הלמידה, מעבר לילד עצמו, כי אם גם המערך המשפחתי והחינוכי.

הדרך המיטיבה להתמודד עם מורכבות הלקות מחייבת הכרה בשלושת המושפעים המרכזיים והדיאלוג ביניהם; הילד, משפחתו ומערכת החינוך.

מקורות:

ורד, ע. (2015). העברה בין-דורית של דפוסי התמודדות: מקומה של המשפחה בהצלחתם של מבוגרים בעלי לקויות למידה. עבודה לתואר דוקטורט בפילוסופיה, אוניברסיטת חיפה, בית הספר לעבודה סוציאלית.









Powered by Eventact EMS