מעורבות הורים בתהליך החינוכי הבית ספרי היא גורם משמעותי הן עבור התלמיד והן עבור המורה. למרות שלהורים ולמורים יש מטרה זהה- קידום צמיחתו והצלחתו של הילד- לכל צד מניעים להתערב זה בתחומו של זה ולהתנגד לחודרנות האחד לתחומו של השני, והדבר מביא לקונפליקטים ועימותים (נוי, 1992). קונפליקט זה הינו משמעותי במיוחד עבור מורים חדשים. עקב חוסר ניסיון, וקושי בתהליכי ההכשרה בתחום זה, ההתמודדות של המורה המתחיל עם ההורים מביאה עימה גם אי וודאות, חרדה וקושי בהגדרת הציפיות (סטרהובסקי, 2009).
מטרת המחקר הנוכחי הינה לבחון את דרכי ההתמודדות של מורים בתחילת דרכם במצבי קונפליקט עם הורים. המחקר הנוכחי הינו מחקר איכותני, שיטת מחקר זו נהוגה במחקרים בנושא מעורבות הורים ומערכת היחסים בין משפחות ובתי ספר (Dor, 2012) . הבחירה במורים בתחילת דרכם נובעת מתוך המחקרים אשר מצאו מתאם בין ותק לעמדות חיוביות (Abdulla & al., 2011), ומעלים שאלות אודות הבניית התפישות עוד בתחילת הדרך המקצועית של המורים. המשתתפים הינם 22 מורים הנמצאים בשנת עבודתם הראשונה ומשתתפים בסדנא שיתוף עמיתים במסגרת הליווי המקצועי. המחקר מבוסס על ניתוח קטיגוריאלי (ליבליך ושות, 2010, שקדי 2003) של חיבור קצר העוסק ב"אני מאמין" של המורה ביחס למעורבות הורים, וניתוח תיעוד עצמי של מקרה.
נמצאו מוטיבים מרכזיים הנעים על ציר של פוזיציה פאסיבית ואקטיבית מצד המורה בהתמודדות עם הורים במצבי קונפליקט. המורים נבחנו זה מזה ברמת ההתמודדות הישירה, תפיסת המסוגלות העצמית ביחס לשיח עם הורים וסוג התמיכה והגיבוי שקיבלו מצוות בית הספר, וביכולת הוויסות הרגשי שלהם. מתוך כך, פותח מודל התמודדות יישומי שיאפשר התמודדות מיטבית בשילוב עם למידה והעצמה בשלב קריטי זה.
ביביולוגרפיה חלקית
נוי,ב` (1991). מורים והורים כשותפים במעשה החינוכי.ירושלים: הוצאת ביה"ס לעובדי הוראה בכירים ע"ש עמנואל יפה.
סטרהובסקי, ר., המורה המתחיל: תחנות ומשוכות בשנה הראשונה להוראה. בתוך מורה נבוכים: חלונות להנחיית מורים. תל אביב. מכון מופת.
Abdullah, A.J.K., Seedee, R., Alzaidiyeen, N.J., Al-Shabatat, H., Alzeydeen H.K., Al-Awabdeh A.H., 2011. An investigation of teachers’ attitudes towards parental involvement. Educational Research, Vol. 2(8) pp. 1402-1408