"האפשרות שלנו כהורים להתוות את הדרך הנכונה מוגבלת יותר. אני יכולה להגיע לילד שלי עד גבול מסוים."; אני מדברת אתם על דברים שלא דברו אתנו כילדים – על מיניות, על תופעות בעולם. אני יותר פתוחה אתם מכפי שהיה הדור הקודם". אלו מקצת מהדברים שנאמרו על ידי מורות ומורים בחטיבות ביניים בחינוך הממלכתי במסגרת ראיונות שקיים צוות " ילדוּת והמעשה החינוכי" במכון מופ"ת למחקר בנושא "תפיסות ילדוּת בקרב מורות ומורים כיום והשלכותיהן החינוכיות".
הסימפוזיון המוצע יעסוק באחת התמות העולות מניתוח המחקר בהתאם לתיאוריה המעוגנת בשדה, והיא הקשר בין חוויית ההורות של מורות ומורים כיום לבין תפיסותיהם החינוכיות. מתוך המחקר עולים היבטים שונים שהמרואיינים הציגו ביחס לקשר בינם לבין ילדיהם ולהבדלים בין ההורות שלהם כיום לקשר שהיה להם עם הוריהם. חברות הצוות יציגו את המורכבות שעלתה מתוך הדברים – הקשיים, החרדות, חוסר הביטחון ואף הבלבול שלהם כהורים מחד ומאידך, ההנאה והפתיחות בקשר עם ילדיהם. המורכבות הזו באה לידי ביטוי גם באופן שבו המורות והמורים תיארו את חוויית הילדוּת כיום המשפיעה על תפקידם כהורים ומעוררת שאלות הקשורות בהעמדת גבולות לילדים, היחס לעיסוק הרב של הילדים ב"מסכים", ההתבגרות המוקדמת ועוד.
הסימפוזיון יציג את החשיבות העולה ממצאי המחקר לשדה ההוראה. הדיון יתמקד בשאלה האם וכיצד חוויית ההורות כפי שהיא מתבטאת בדברי המרואיינים משפיעה על עמדותיהם החינוכיות? המשתתפות יציגו את התמונה העולה מתוך הראיונות וידונו בשאלה האם מודעות של אנשי חינוך לחוויית ההורות שלהם ולהשפעתה על התקשורת שלהם עם הורי תלמידיהם, יכולה לרכך קונפליקטים ולעזור למורות ולמורים ליצור שותפות מיטבית עם ההורים.
מקורות:
שכטמן ציפורה ובושריאן עודד, (עורכים, 2015). בין הורים למורים בחינוך העל-יסודי – תמונת מצב והמלצות, האקדמיה הלאומית למדעים.
Boyd, Dannah, (2014). It’s Complicated:The Social Lives of Networked Teens, Yale University Press.
Clarke, Adel, (2005). Situational analysis: Grounded theory after the postmodern turn, Sage Publication, Ca.