במחקר זה נבדקים המניעים המעודדים מעורבות הורים יהודים וערבים בגיל-הרך בעיר מעורבת בצפון הארץ. המשתתפים 474 הורים מהם 48% יהודים ו 52% ערבים, מרבית המשתתפים 85% הן אימהות.
במחקר שולבו שיטות מחקר כמותיות ואיכותיות. המחקר הכמותי התבסס על השאלונים של Walker et as. (2005)
ו Fantuzzp (200, 2004) , המחקר האיכותי התבסס על ראיונות עם הורים יהודים וערבים וראיונות עם הגננות בגנים היהודים והערבים. השאלונים כללו מרכיבי רקע של ההורים וכן מניעים המעודדים מעורבות הורים בחינוך הילדים כמו: תפיסת התפקיד ההורי, מסוגלות הורית, והזמנה מצד הילד והגננת למעורבות ההורים בבית ובבית הספר.
שערנו שההורים יגלו מוטיבציה גבוהה ויהיו מעורבים מאד עם ילדיהם בבית ובגן. כמו גם, שהורים יהודים יהיו בעלי מוטיבציה גבוהה יותר מההורים הערבים בגלל מצבם הסוציו-אקונומי הגבוה יותר ובגלל התפיסה הליבראלית שלהם בחינוך הילדים. ממצאי המחקר הוכיחו כי ההורים היהודים והערבים מעורבים יותר בחינוך ילדיהם בבית מאשר בחינוך של הילדים בגן וכי הגננות אינן מעודדות את מעורבות ההורים בגן. כמו כן, תפיסת התפקיד ההורי והמסוגלות ההורית של הורים יהודים גבוהה יותר מזו של ההורים הערבים והיא מתבטאת במעורבות הגבוהה יותר שלהם בפעילויות עם הילדים בבית. אנו ממליצים כי הגננות תרחבנה את הפעילויות עם ההורים. רצוי שהגננות יזמינו את ההורים להשתתף בסדנאות בהן ההורים יקבלו הנחייה לגבי המיומנויות המכינות את התלמידים לקראת המעבר לכיתה א`. כמו כן, רצוי לעודד את ההורים למעורבות גבוהה יותר בגן בהזמנה להתנדבות ובשיתופם בתהליכי קבלת החלטות.
מילות מפתח: מוטיבציה, מעורבות הורים בגיל הרך, תפיסת התפקיד ההורי, מסוגלות הורית.
Motivational Dimensions of Jewish and Arab parents about becoming involved in Early Education of their children`s education in the Multicultural city in Israel